EW07 omslag 600
23 februari 2024

Technische Unie vervoert PV-panelen in kartonnen staanders

TU-Rechtop-web

Technische Unie neemt kartonnen frames in gebruik om PV-panelen rechtop, duurzaam en veilig te vervoeren. De technische groothandel ontwikkelde de frames zelf in samenwerking met verpakkingsleverancier Boxxit.

Met de kartonnen staanders lost Technische Unie een hardnekkig probleem op. Liggend vervoeren van zonnepanelen kost veel ruimte in de vrachtwagen en er is kans op schade. Een eerdere pilot met houten staanders bleek een te dure oplossing. Bij de afdeling R&D Logistiek van Technische Unie ontstond daarop het idee om karton te gaan gebruiken.

Sterk en duurzaam

‘Karton is sterk, goedkoper dan hout en onze klanten kunnen het gewoon met het oud papier en karton weggooien voor recycling, dus het is ook nog duurzaam’, licht Gerrit Jan de Kleuver toe. Samen met kartonleverancier Boxxit maakte en testte de TU een vijftal prototypes. Met het vijfde prototype durfden ze het aan om een realistische testrit te maken: van het distributiecentrum van Technische Unie in Strijen met een trailer naar het overslagpunt in Leeuwarden, en vanaf daar in een bakwagen naar de klant.

Landelijke uitrol

De drager en de zonnepanelen kwamen heel in Leeuwarden aan en konden gemakkelijk uitgeladen en weer ingeladen worden. Daarna zijn de panelen onbeschadigd bij de klant in Dokkum afgeleverd. ‘We zijn trots op deze eigen innovatie en gaan de kartonnen dragers in stappen uitrollen naar onze andere overslagpunten’’, zegt directeur Logistiek Bart Schoonderwoerd. ‘Voor onze chauffeurs is het ook prettig, zij kunnen de vrachtwagen veel efficiënter laden, zonder in te leveren op veiligheid. Wat mij betreft is dit het begin van een nieuwe standaard in de transportwereld.’