EW07 omslag 600
2 april 2024

Thermische batterij en ballastvrij montagesysteem winnen innovation awards

Solar Solutions/ Green Heating Solutions

awards ss dv

Tijdens de gecombineerde vakbeurzen Solars Solutions/Green HeatingSolutions in de expo Greater Amsterdam waren Triple Solar en Rable de grote winnaars. Triple Solar werd gelauwerd met haar thermische batterij; Rable won de prijs met het nieuwe ballastvrije montagesysteem voor zonepanelen op platte daken. 

De warmtebatterij van Triple Solar wordt volledig aangestuurd door de Triple Solar PVT-warmtepomp en heeft daardoor geen eigen besturingssysteem of elektrisch element nodig. De PVT-warmtepomp levert de minimaal benodigde temperatuur van 65 tot 70 °C. De Thermische Batterij is verkrijgbaar in drie formaten, afhankelijk van de warmwaterbehoefte van een huishouden. De opgeslagen warmte kan op een later moment worden gebruikt om direct warm water te maken. De gebruikelijke warmwateropslag in de boiler, die veel warmteverlies veroorzaakt, wordt hiermee overbodig. Doordat de thermische batterij in vergelijking met een traditionele warmwaterboiler tot wel vier keer kleiner is, past hij in elke woning.

triple solar best innovationHet team van Triple Solar poseert bij het winnende product

Platte daken

Het nieuwe ballastvrije montagesysteem van Rable maakt de weg vrij voor de montage van zonnepanelen op platte daken die vanwege hun zwakke constructie niet geschikt zijn voor reguliere montagesystemen. Volgens de jury heeft Rable met het nieuwe montagesysteem een tot voor kort onbereikbare markt opengebroken. De innovatieve montagewijze waarbij veel minder ankerpunten nodig zijn kost bovendien veel minder montagetijd.

Stijve structuur

De speciaal ontwikkelde PV-onderconstructie biedt een grote overspanning tot wel 25 m en rust op bestaande dakbalken of spanten. Het ontwerp voorziet in zowel vakwerk in de lengte als in de dwarsrichting. Dat resulteert in een stijve en stabiele structuur. Dankzij deze rigide constructie wordt het gewicht automatisch verdeeld over de dakbalken die het kunnen dragen, met minimale belasting op de dakplaten als resultaat. De gepatenteerde spankabel over de lengterichting maakt het systeem zelfdragend. De onderconstructie biedt al een geschikte oplossing bieden voor daken die niet meer dan 7 kg ballast per vierkante meter kunnen dragen, zónder constructieve aanpassingen aan het dak.

RableHet montagesysteem van Rable