EW07 omslag 600
20 maart 2023

Toepassing duurzame kabel in Delftse woonwijk

draka-web

Grasbuurt 2 is de eerste grote woonwijk in Nederland waarin een innovatieve duurzame kabel grootschalig wordt toegepast. Alle 41 woningen in de Delftse wijk uitgerust met de “VD E-LINE” van Draka. De kabel wordt gemaakt van 100 procent gerecycled koper en heeft een isolatie van biobased ingrediënten.

In het project Grasbuurt 2 werkt BAM Wonen bij de realisatie nauw samen met Schipper Electrotechniek, kabelfabrikant Draka en groothandel Rexel om hun duurzaamheidsambities te concretiseren. In het tuindorpachtig nieuwbouwproject verzorgt Schipper Electrotechniek de elektrotechnische installatie. De 41 woningen van Grasbuurt 2 worden standaard uitgerust met onder andere een warmtepomp, WTW, zonnepanelen en vloerverwarming.

Invulling geven aan duurzaamheidsstrategie

De verduurzaming met VD E-LINE was een extraatje, vertelt Maarten Strijdonk, directeur bij BAM Wonen. ‘Wij zijn continu bezig met optimaliseren en innoveren. Zodoende stimuleren we duurzame toepassingen in onze projecten en besloten we samen te investeren in de toepassing van VD E-LINE in Grasbuurt 2.’ Strijdonk vindt het project ook een mooi voorbeeld hoe innovatie en verduurzaming hier hand in hand gaan met partnership. ‘Wij werken al decennia met Schipper Electrotechniek samen en kunnen daardoor sneller en eenvoudiger vernieuwen. Het is fantastisch dat we met dit soort producten onze woningen steeds duurzamer kunnen maken en invulling kunnen geven aan onze duurzaamheidsstrategie.’

Einde van de VD draad

Schipper Electrotechniek houdt ervan primeurs toe te passen in de utilitaire woningbouwprojecten waarbij zij betrokken zijn. ‘Het gebruik van 100 procent gerecycled koper en isolatie met biobased ingrediënten is zó nieuw, ‘zegt algemeen directeur Mark Pieterse. ‘Een elektrische installatie maken, kan iedereen. Maar om werk te blijven genereren moet je baanbrekend zijn, hetzij in techniek of in duurzaamheid. Dat zijn we met deze nieuwe soort kabel.’
VD draad is elektriciteitsdraad dat wordt gebruikt als installatiekabel voor allerlei elektrische installaties. Commercieel directeur Toine Verschuur van Draka ziet de ontwikkeling van de duurzame variant daarvan, de “VD E-LINE”,  als een concrete stap naar CO2-reductie en een trendbreuk om geleidelijk van VD draad af te stappen. Mark Pieterse van Schipper Elektrotechniek denkt dat als de hele branche meedoet, de “VD E-LINE” de standaard in de markt kan worden.’ Grasbuurt 2 wordt eind 2023 opgeleverd.