Omslag_EW05 600
4 februari 2022

Triple Solar verhuist PVT-productie naar gedeelde productiefaciliteit

triple solar-web

Afgelopen maand heeft Triple Solar de productie van de PVT-panelen verhuisd naar Technologies Added in Emmen. De nieuwe productieruimte is hiermee gevestigd in de eerste smart factory van Nederland waar gelijkgezinde bedrijven samen onder één dak produceren.

Het concept werkt als het hebben van een eigen fabriek, maar is georganiseerd als een shared facility dankzij een uniek, flexibel assemblageconcept. Triple Solar produceert in deze ‘gedeelde productiefaciliteit’ haar eigen PVT-panelen voor bestaande en nieuwbouw. De oude productielocatie van Triple Solar was volgens CEO Cees Mager te klein geworden voor de nu meer dan 20.000 m2 PVT-panelen die jaarlijks hun weg vinden naar partners in heel Europa. ‘Dit is het juiste tijdstip om te kiezen voor high-tech automatisering en robotisering in ons productieproces. Door slimmer te produceren en met de daarbij behorende data om te gaan, beperkt deze ‘shared facility’ volgens Mager de verspilling van grondstoffen tot een minimum. Daarnaast zorgen de robots voor snelheid en kwaliteit. ‘Dat maakt de panelen betaalbaarder én duurzamer’, aldus Mager.

Thuisbasis voor nieuwe generatie maakbedrijven

Joris Bisschop van Technologies Added is op zijn beurt blij met een klant als Triple Solar. ‘Wij willen met Technologies Added een thuisbasis bieden voor de nieuwe generatie maakbedrijven die de regie in eigen hand willen houden zonder te hoeven investeren in een eigen fabriek. We zien shared facilities als de ideale oplossing voor de maakindustrie in het Industry 4.0-tijdperk. Zeker voor het innovatieve MKB en voor start-ups en scale-ups. Uitwijken naar lagelonenlanden hoeft hiermee ook niet meer. Het is altijd beter om dicht op de markt te produceren, ook voor je ecologische footprint.’