EW11 cover 600
25 november 2024

TU/e pakt netcongestie aan met mega-batterijpakket

Project GENIUS is duurzame proeftuin voor toekomstige innovaties

Batterij TUDe opbouw van het mega-batterijpakket. (Foto: TU/e)

Met het OPZuid project GENIUS wil de TU/e samen met betrokken bedrijven, gemeentes en de provincie netcongestie aanpakken en tegelijkertijd een duurzame proeftuin opzetten voor relevante toekomstige innovaties. Startschot was de ingebruikname van een batterijpakket ter grootte van een zeecontainer.

GENIUS is de afkorting van Grid Efficiency Network Integration for Universal Sustainability. Voor dit project slaan wetenschap, industrie en overheid de handen ineen in hun zoektocht naar oplossingen voor de actuele problematiek rondom netcongestie. De GENIUS batterij is een essentieel onderdeel van een slim aansturingsplatform dat verschillende industriële gebruikers, energiebronnen en opslagsystemen op elkaar afstemt om energiepieken te voorkomen. De lithium ijzerfosfaat batterij bevat geen kobalt of nikkel en fungeert niet alleen als energieopslag, maar ook als regelinstrument.

Energiehub

De software stuurt de batterij, laadpalen en zonnepanelen zodanig aan dat de TU/e altijd binnen de aansluiting blijft. Daarmee kan de batterij anticiperen op verschillende energiebehoeftes op verschillende momenten van de ruim 40 faculteits- en bedrijfsgebouwen op de TU/e campus waarvan dagelijks circa vijftienduizend mensen afhankelijk zijn. De energiehub is verbonden met het openbare energienet, waardoor energie kan worden teruggeleverd of gedeeld met gebruikers in de nabije omgeving.

Spreiden van ochtend- en avondspits

Het batterijpakket zorgt voor een betere balans in de energie-afname. Simpel gezegd lost de batterij het fileprobleem op het energienet (congestie) op door het spreiden van de ochtend- en avondspits. Dat biedt ruimte voor verdere verduurzaming van en uitbreiding op de campus binnen het huidige gecontracteerd vermogen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen in combinatie met Warmte Koude Opslag (WKO) en de komst van een nieuwe cleanroom. Voor de TU/e levert het naar schatting 20% extra ruimte op diens eigen energienet en -vermogen doordat er minder ingekocht hoeft te worden op ongunstige momenten (tijdens ‘de spits’), waardoor de totaalkosten lager worden.

Microsamenleving

Het project op de campus fungeert als een microsamenleving, waardoor het op de langere termijn waardevolle kennis oplevert over gebruikersgedrag. Dat moet uiteindelijk ook een blauwdruk opleveren voor de Nederlandse industrie en netbeheerders om netcongestie efficiënt aan te pakken. In eerste instantie voor de circa 3500 industrieterreinen in Nederland, vooral in Zuid-Nederland, waar netcongestie de energietransitie vertraagt en economische groei belemmert.

OPZuid GENIUS

Het consortium rond OPZuid GENIUS bestaat uit de volgende partijen: TU/e afdeling Real Estate, EIRES, EAISI, Fudura, RIFT, Simpl.Energy, Voltgoed, VBOptimum, ZEnMo, Cube Charging, Enerzien, Eindhoven Engine en Woonbedrijf. Provincie, gemeente en regionale netbeheerder Enexis participeren in een supportgroep.