EW06 Omslag 600
14 februari 2023

Tweede Kamer stemt in met afbouw salderingsregeling

dak panelen.JPG

De Tweede Kamer heeft begin februari ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarmee is het nog niet zeker of de afbouw ook daadwerkelijk zal starten vanaf 2025. Dat hangt zeer nauw samen met de uitslag van de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart.

De Eerste Kamer vergadert op 6 juni voor het laatst in de oude samenstelling. De nieuwe Staten kiezen op 30 mei de Eerste Kamer en het is onduidelijk hoe de stemverhoudingen liggen als de Eerste Kamer op 13 juni voor het eerst vergadert. Verder is het ook nog onduidelijk wannéér het wetsvoorstel op de agenda komt.

Onevenredig voordeel panelenbezitters

Het salderen is jaren geleden ingevoerd om de aanschaf van panelen aantrekkelijker te maken. Tijdens het debat in de Tweede Kamer steunde het grootste deel van de parlementariërs het regeringsstandpunt dat de regeling panelenbezitters onevenredig bevoordeelt ten opzichte van de consumenten die géén panelen bezitten. Die betalen mee aan de transportkosten van groene stroom en aan het prijsverschil tussen het moment dat groene stroom wordt gesaldeerd (laag) en grijze stroom wordt geleverd (hoog).

Zelf gebruiken

De salderingsregeling zorgt er volgens berekeningen van de ACM voor dat huishoudens zonder panelen elke maand een paar tientjes extra kwijt. Afschaffen van de salderingsregeling zou volgens de ACM verder een stimulans zijn voor bewoners om de opgewekte stroom zelf te gebruiken, bijvoorbeeld voor een warmtepomp, of om thuisbatterijen aan te schaffen waarin de opgewekte stroom kan worden opgeslagen.

Lees ook: