EW07 Omslag 600
30 juni 2025

Versneld overstappen op ledverlichting levert jaarlijkse besparing van 3 miljard op

ledverlichting

Een versnelde overstap op ledverlichting kan Nederland tot 2043 een besparing van ruim 3 miljard euro opleveren, zorgt voor minder druk op het elektriciteitsnet én maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Berenschot, in opdracht van een brede coalitie van brancheorganisaties.

Hoewel de overstap op LED in volle gang is, gaat het nog een stuk langzamer dan mogelijk is. Zonder versnelling worden veel conventionele lampen pas na 2030 vervangen. Daarmee laat Nederland miljarden euro’s aan energiebesparing liggen, en blijft het elektriciteitsnet onnodig zwaar belast – vooral tijdens piekuren in de winter.

3,8 TWh stroom besparen

Uit het onderzoek dat Berenschot uitvoerde in opdracht van onder andere waaronder Techniek Nederland, Fedet, NLA, FME en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) komt naar voren dat als alle verlichting in Nederland in 2030 is vervangen door led, jaarlijks 3,8 TWh extra aan stroom wordt bespaard. Dat is ongeveer evenveel als de productie van kerncentrale Borsele. Het is een eenvoudige en doeltreffende maatregel, die direct bijdraagt aan lagere energiekosten, minder CO₂-uitstoot en meer ruimte op het overbelaste elektriciteitsnet.

Vermindering netcongestie

Door versneld led-verlichting in te voeren, vermindert de elektriciteitsvraag in de stroomspits met drie procent. Dat is een substantiële bijdrage aan het voorkomen van netcongestie. ’Onze vakmensen kunnen morgen beginnen’, zegt Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland. ‘Er zijn voldoende producten en oplossingen beschikbaar – het wachten is niet op techniek, maar op besluitvorming.’

240 miljoen minder kub aardgas

De lagere elektriciteitsvraag door LED betekent dat er 240 miljoen kuub minder aardgas nodig is – evenveel als alle huishoudens in Amsterdam jaarlijks verbruiken. Dat draagt bij aan de energiezekerheid van Nederland en maakt ons minder afhankelijk van schommelende gasprijzen en geopolitieke risico’s. Hoewel minister Hermans (ministerie van Klimaat en Groene Groei) een taakgroep heeft ingesteld, verwacht de coalitie van brancheorganisaties pas eind 2025 een plan verwacht voor bredere invoering. Daar bovenop is het de vraag of de val van het kabinet voor verdere vertraging gaat zorgen. De organisaties roepen het demissionaire kabinet op om niet te wachten. Berenschot heeft meerdere kansrijke maatregelen geïdentificeerd om de versnelling naar 100% ledverlichting in 2030 te realiseren. Geef bijvoorbeeld het goede voorbeeld en maak één gezamenlijke afspraak om uiterlijk in 2030 volledig over te stappen op ledverlichting. Bied ook actieve ondersteuning via gerichte ontzorging en collectieve uitvoering om drempels voor woningen en diensten te verlagen.