EW01 omslag 600
16 december 2024

Versnelling woningnieuwbouw kan door schrappen overbodige regels

Vastgoed Belang legt bom onder gemaakte afspraken Woontop

Woontop

Om vaart te maken met de nieuwbouw van woningen wil woonminister Mona Keijzer overbodige regels schrappen. Techniek Nederland is één van de partijen in de bouwkolom die hierover op 11 december tijdens de Woontop afspraken heeft gemaakt met het kabinet. Vastgoed Belang, één van de ondertekenaars heroverweegt inmiddels haar bijdrage aan woonplannen en legt hiermee een bom onder de goede voornemens.

Techniek Nederland wil bijdragen aan het doel om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren. Voorzitter Doekle Terpstra vindt dat het hard nodig is om de woningnood aan te pakken: ‘Veel te veel mensen in ons land wachten op een woning. Installateurs kunnen een sleutelrol vervullen bij het realiseren van duurzame, aardgasvrije nieuwbouw.’

STOER

Om vaart te maken met de nieuwbouw van woningen wil woonminister Mona Keijzer overbodige regels schrappen met het programma STOER (Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Eisen in Regelgeving). Het Bouwberaad (overlegplatform voor overheid, ontwerp-, bouw- en technieksector) maakt een inventarisatie van regels die geen nut hebben en het bouwproces vertragen. In een video roept Doekle Terpstra in zijn functie van voorzitter van het Bouwberaad marktpartijen op om voorbeelden van overbodige regelgeving te melden.

Bekijk de oproep van Doekle Terpstra

Netbelasting kan met 20% omlaag

Techniek Nederland gaat, samen met Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland, op diverse manieren bijdragen aan een versnelling van de woningnieuwbouw. Als gevolg van netcongestie is het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het elektriciteitsnet op dit moment vaak niet mogelijk. De technieksector kan de belasting van het net laag houden door netbewust te installeren. Als apparatuur slim wordt aangestuurd, kan de gemiddelde netbelasting met 20% omlaag. Hierdoor kunnen méér woningen op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Efficiënter installatieproces

De bouw- en installatiebranche kan volgens Terpstra ook veel winst behalen door het installatieproces efficiënter in te richten. Zo kunnen aannemers straks rechtstreeks een installateur inschakelen voor het realiseren van huisaansluitingen, zonder tussenkomst van de netbeheerder. Dit bespaart kostbare tijd. Daarnaast heeft Techniek Nederland met andere organisaties in de bouwkolom de afspraak gemaakt om prefab meterkasten en stekkerbare aansluitingen te gaan toepassen. Het installatieproces verloopt daardoor sneller en er zijn minder schaarse technici nodig.

Vastgoed Belang legt bom onder afspraken 

Inmiddels overweegt Vastgoed Belang, één van de ondertekenaars van de woonafspraken, de toegezegde bijdrage in te trekken. Aanleiding is de onverwachte aankondiging van het kabinet op 13 december dat het forfait voor box-3-beleggers in 2025 verder wordt verhoogd. De onverwachte timing van de belastingverhoging, twee dagen na de Woontop, roept vragen op bij de belangenvereniging die op 11 december nog toezegde dat de sector jaarlijks minstens 10.000 woningen aan de voorraad zou helpen toevoegen. Daarvoor is volgens interim-voorzitter Niek Verra een verbetering van het investeringsklimaat een randvoorwaarde. ‘Het getuigt op zijn zachtst gezegd van een gebrek aan samenwerking tussen VRO en Financiën dat het kabinet slechts twee dagen na het tekenen van het akkoord met deze schadelijke maatregelen komt.’

Zwalkend beleid

Vastgoed Belang zal zich in de aanloop naar een cruciaal debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer op 30 januari samen met andere stakeholders hardmaken voor intrekking van dit zwalkende beleid. De woonafspraken die de minister met Vastgoed Belang maakte, dreigen volgens Verra nu namelijk onhaalbaar te worden. De particuliere sector was tussen 2021 en 2023 goed voor de toevoeging van 78.000 woningen via splitsingen, transformaties en nieuwbouw. Zonder deze investeerders is het volgens hem onmogelijk om de bouwdoelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen.

Brede samenwerking

Techniek Nederland is één van de partijen in de bouwkolom die op 11 december afspraken met het kabinet heeft gemaakt over versnelling van de woningbouw. Naast de installatiebranche zaten bij de Woontop in Nieuwegein onder meer Neprom, Bouwend Nederland, Vastgoedbelang, Aedes, Vereniging Eigen Huis en WoningbouwersNL aan tafel.