EW04 Omslag 600
15 maart 2023

Vitocal 250/252-A wint Duurzaam Verwarmd Innovatie Award

vitocal3

De Vitocal 250-252 A van Viessmann is de winnaar van de Innovatie Award op de beurs Duurzaam Verwarmd. De jury beoordeelde het monoblok als een goede transitieoplossing. De lucht-waterwarmtepomp kan in eerste instantie nog ht-afgiftesystemen voeden, maar maakt een hybride tussenstap overbodig.

De award werd op 15 maart uitgereikt tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd in het Greater Expo Amsterdam. De laatste maanden woedt een flinke discussie over koudemiddelen en de negatieve invloed die verouderde koudemiddelen hebben op de milieuscore van warmtepompen. Bij de beoordeling van de ingezonden producten heeft de jury de toegepaste koudemiddelen dan ook nadrukkelijk meegenomen in de scores.

Natuurlijk koudemiddel

De warmtepomp van Viessmann is in staat hoge afgiftetemperaturen te leveren bij een hoge COP van 5,3. De unit is gevuld met een natuurlijk koudemiddel (propaan), wat voor de jury van de Award een zwaarwegend argument was te kiezen voor deze inzending. De jury is van mening dat fabrikanten die nu nog inzetten op systemen waarin het koudemiddelen met een hoge GWP toepast, buiten de boot gaan vallen.

Goede transitieoplossing

Met de Vitocal 250/252 A kan worden verwarmd en gekoeld. De jury geeft aan dat het op het eerste gezicht zonde lijkt een warmtepomp in te zetten om hoge watertemperaturen te produceren. Toch wordt deze warmtepomp van Viessmann gezien als een hele goede transitieoplossing. ‘Als je kiest voor dit product hoef je geen hybride tussenstap te zetten. De gasketel kan direct de deur uit. Naarmate de klant in de transitie naar duurzaam zijn huis beter isoleert of zijn afgiftesystemen aanpast, kun je de delta T terugdraaien om het rendement op te krikken’, aldus het juryrapport.

Verslimming bestaande installaties

Belimo en Guangzhou Poolworld Environmental Technology kregen van de jury een eervolle vermelding. De Energy Valve met Thermische energiemeter van Belimo werd door de jury beoordeeld als een prima oplossing voor de verslimming van bestaande installaties waardoor deze nog efficiënter kunnen werken. Bijvoorbeeld om het klimaat te regelen per vertrek. Het meten van warmtestromen is volgens de jury vaak nog een ondergeschoven kindje. De door Belimo geleverde combinatie van de thermische energiemeter en de verbeterde Energy Valve maakt een nauwkeurige meting en bewaking mogelijk van warmtestromen en energieverbruik in verwarmings- en koelsystemen.

Tweede runner-up

Als tweede runner-up koos de jury voor de R290 Eco heat series heat pump van Guangzhou Poolworld Environmental Technology. De warmtepomp levert met 75 graden hoge temperaturen. Hoewel de Chinese fabrikant zich niet specifiek lijkt te richten op de hybride markt, is het volgens de jury zeker een warmtepomp die een plekje kan veroveren in dat marktsegment. De warmtepomp kan verwarmen en koelen en heeft met R290 (propaan) een natuurlijk koudemiddel. Op after-sales scoort deze fabrikant in de ogen van de jury minder dan Westerse producenten.

De jury

De jury van de innovatie award werd gevormd door Paul Smorenburg, hoofdredacteur vakblad E&W Installatietechniek, Coen van de Sande, directeur NVKL en Maurice Roovers, vakspecialist Klimaat, Techniek Nederland.