EW06 Omslag 600
17 februari 2023

VSB waarschuwt voor niet naleven van ‘rolsteiger-regels’

steiger-web

Voor vakmensen die (een deel van) hun werk op hoogte verrichten is veiligheid topprioriteit. De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) roept werkgevers, leidinggevenden en gebruikers op om met name bij rolsteigers te controleren of er sprake is van een complete levering en opbouw.

Met rolsteigers gebeuren helaas nog te veel ongelukken doordat deze onzorgvuldig en dus verkeerd zijn opgebouwd. Gemiddeld komen elk jaar door een val van een rolsteiger twee mensen om het leven en houden tientallen er blijvend letsel aan over. Bij kleine bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en grote bedrijven.

Wildgroei

De VSB waarschuwt vooral voor de wildgroei van rolsteigers die veelal online worden aangeboden en in eerste instantie lijken te voldoen aan de eisen die vanuit Europa (rolsteigernorm EN 1004) en Nederland (A-blad Rolsteigers) worden gesteld. Alhoewel de aangeboden producten compleet en daarmee geschikt lijken voor gebruik, ontbreken in de praktijk vaak vitale onderdelen, zoals voldoende stabilisatoren, leuningwerk, schoren en platforms.

Werkgever is verantwoordelijk voor veiligheid

Dergelijke incomplete rolsteigers zijn niet alleen een serieus gevaar voor de gebruiker maar vormen ook een risico voor de werkgever en leidinggevenden die hun medewerkers hierop laten werken. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de materiële en immateriële schade die door een eventueel ongeval met een incomplete rolsteiger ontstaat.

Voorkom ongelukken of stillegging

De vereniging schrijft in het persbericht dat de bij de VSB aangesloten leden zich hebben gecommitteerd om alleen complete rolsteigers aan te bieden die aan de geldende rolsteigernorm en A-Blad rolsteigers voldoen. Met het aangeboden materiaal kan de rolsteiger veilig en overeenkomstig het A-blad Rolsteigers worden opgebouwd terwijl het aantal onderdelen is afgestemd op de werkhoogte.

flyer vsb

Wijzigingen in nieuwe norm NEN-EN 1004

Vorig jaar publiceerde de VSB de flyer ‘Wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers’. Hierin zijn de belangrijkste wijzigingen helder en overzichtelijk samengevat. Aangepast zijn onder meer de afstand tot het eerste platformniveau (max. 3.40m) en de afstand tussen de platformniveaus onderling (max. 2.25 m). Dit betekent meer platformen in een rolsteiger, die ook nodig zijn om de rolsteiger veiliger op te kunnen bouwen. Volgens de NEN-EN 1004 én het A-blad rolsteigers is het niet toegestaan om (ook) tijdens de opbouw zonder een leuning aan alle zijden op een platform te staan. De vernieuwde norm is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter. Hierdoor vallen nu ook de kleine rolsteigers, de zogenaamde vouw- of kamersteigers, onder de norm waardoor stabiliteit verhogende maatregelen noodzakelijk zijn geworden.