EW06 Omslag 600
9 juni 2023

Warm weer zorgt voor drukte bij airco-installateurs

Airco-installateurs hebben het druk-web

De consument is traditioneel opportunistisch. Als het hoost, blijkt de hemelwaterafvoer niet in orde; als het opeens vriest blijken de buitenkranen niet voldoende beveiligd voor bevriezing en …inderdaad als de temperatuur voor het eerst in het jaar boven de 25 ℃ komt rennen ze naar de installateur voor een airco.

De eerste warme dagen van het jaar zorgen traditioneel voor grote drukte bij installateurs van airconditioning, zo constateert brancheorganisatie Techniek Nederland. Ook elektronicawinkels zien een forse toename van de verkoop van mobiele airco’s en ventilatoren. De meeste installateurs zitten bepaald niet op werk te wachten, zeker niet van consumenten die op de eerste de beste wat warmere dag in paniek bellen dat zij “direct” een airco moeten komen plaatsen.

Koel voorjaar

Voor installateurs is het zaak om eerder dan de eerste warme dag al te anticiperen op die onvermijdelijke hoos in aanvragen. De brancheorganisatie meldt dat sommige airco-installateurs nieuwe klanten helaas op een wachtlijst moeten zetten. Overigens groeit de vraag naar airco’s al langere tijd, zo constateert Maurice Roovers. De klimaattechnisch specialist bij de brancheorganisatie ziet dat steeds meer consumenten hun airco namelijk ook in de winter gebruiken, als gasloze (bij)verwarming.

Koelen én verwarmen

Roovers is overigens niet verrast door de plotselinge piek in het aantal airco-aanvragen. ‘We hadden een koel voorjaar en daardoor was het iets rustiger dan andere jaren. Nu mensen merken dat het weer onaangenaam warm wordt in huis, willen ze zo snel mogelijk een airco-systeem.’ Hij adviseert consumenten die een airco willen aanschaffen altijd te kiezen voor een systeem dat kan koelen én verwarmen. ‘We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden. Dat levert een lagere energierekening op én je spaart het milieu. Daarnaast is het verstandig om op te letten of het systeem natuurlijke koudemiddelen gebruikt.’

Ventileren

Het zijn tips voor de consument waar installateurs zeker ook op in moeten spelen. Iets anders waarover installateurs hun klanten volgens hem vroegtijdig moeten informeren is de noodzaak altijd te blijven ventileren, óók en vooral als het warm is. ‘Naast dat je jouw klant adviseert om bij warm weer ramen en deuren overdag dicht te houden, de zonwering omlaag te doen en de gordijnen te sluiten, moet je ook zorgen dat zij voldoende ventilatievoorzieningen in hun huis hebben. Dat is vooral overdag belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht binnen gezond blijft. In de avonduren en ’s nachts kun je dan adviseren de ramen tegen elkaar open te zetten.’