EW04 Omslag 600
23 februari 2024

Wasco zet in op hergebruik van bestaande onderdelen

Wasco

Waarom nieuwe onderdelen gebruiken als opgeknapte bestaande onderdelen net zo goed zijn? Daarnaast zijn gereviseerde onderdelen tegenwoordig met regelmaat beter verkrijgbaar, goedkoper en qua fabricage veel milieuvriendelijker.

Bij Wasco heeft men dit circulaire concept inmiddels enthousiast omarmd. Installatiebedrijven kunnen bij de technische groothandel nu ook terecht voor gereviseerde onderdelen; onderdelen uit gebruikte installaties die als nieuw worden opgeknapt en nog prima een ronde meekunnen. Joost Bloemers is productmanager onderdelen bij Wasco. ‘We hebben honderden leveranciers en duizenden klanten. Met ons enorme logistieke netwerk kunnen we het verschil maken. Als groothandel kunnen we de circulaire handel op gang brengen.’

Hergebruik ventilatoren als eerste stap in de refurbished markt

Om producten milieuvriendelijker te maken, kan er gekeken worden naar de productiegrondstoffen die gebruikt worden, maar ook naar de levensduur van producten of de onderdelen ervan. Wanneer producten gereviseerd worden, hoeven ze niet verwerkt te worden tot herbruikbare grondstof. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Het reviseren van ventilatoren voor cv-ketels en warmtepompen is de eerste stap van Wasco in de refurbished markt. Om deze lijn door te trekken naar een groter assortiment onderdelen, zoals printplaten en warmtewisselaars, is Wasco op zoek naar meer gespecialiseerde partners.

Voordelen voor installateurs en hun klanten

Consumenten kiezen steeds bewuster; met het oog op de kosten, maar ook omdat ze zich verdiepen in de impact op het milieu en daardoor vaker kiezen voor circulaire opties. Oudere apparaten gaan zo langer mee. Voor installateurs bieden gereviseerde onderdelen nieuwe mogelijkheden. Oudere apparaten gaan zo langer mee. Wanneer onderdelen nieuw niet beschikbaar zijn, kunnen de apparaten toch gerepareerd worden dankzij een gereviseerd onderdeel.