3 april 2025
Wat wordt de Sportaccommodatie van het Jaar 2025?
Deze vijf finalisten tillen verduurzaming naar een hoger niveau
foto: NOC*NSF
Verduurzaming, innovatie en sociale impact komen samen in de verkiezing Sportaccommodatie van het Jaar 2025. De vijf genomineerde sportlocaties laten zien hoe techniek en creativiteit hand in hand gaan in het toekomstbestendig maken van sportlocaties.
Installateurs die betrokken zijn bij sportaccommodaties opgelet: de 5 finalisten van dit jaar zijn inspirerende voorbeelden van hoe verduurzaming niet alleen draait om techniek, maar ook om maatschappelijke betrokkenheid. Van circulaire clubhuizen en energiebesparing tot biodiversiteit en multifunctioneel gebruik: deze vijf sportaccommodaties zetten de toon.
Zesde editie heeft scherp oog voor duurzaamheid
De verkiezing, georganiseerd door NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen, beleeft dit jaar haar zesde editie. Het doel is om duurzame sportaccommodaties in het zonnetje te zetten en anderen te inspireren om aan de slag te gaan. Door de jaren heen is de verkiezing uitgegroeid tot een netwerk van goede voorbeelden van duurzame sportaccommodaties waarin clubs elkaar weten te vinden.
Vakjury
De vakjury bestaat uit deskundigen van onder meer het Mulier Instituut, SDG Nederland en NOC*NSF. Op 14 mei maken zij de winnaar bekend tijdens een feestelijke finaleavond bij de winnende accommodatie van 2024: FC Weesp.
Dit zijn de finalisten van 2025
De vijf finalisten voor de titel Sportaccommodatie van het jaar 2025 zijn bekend: Budo Club Lu Gia Jen uit Den Haag, voetbalclub TVC ’28 uit Tubbergen, hockeyclub MHC Nieuwegein, Sportpark Zuid Aalten en Sportpark ‘t Doesgoor.
TVC ’28
Sportaccommodatie 'De Grote Moat' van voetbalclub TVC ’28 uit Tubbergen valt op door haar focus op energiebesparing. Ze gebruiken onder andere heatpipes, hydrobags, ledverlichting en tijdschakelaars. Hierdoor gebruikt de accommodatie al twee jaar geen aardgas meer. De tribune is grotendeels opgebouwd uit hergebruikte materialen.
MHC Nieuwegein
MHC Nieuwegein had, net als veel andere clubs, te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk (netcongestie) en bedacht daarom een aantal creatieve oplossingen om hun nieuwe sportaccommodatie toekomstbestendig te maken. De hockeyclub heeft 120 zonnepanelen, een batterypack en een energiebeheersysteem geïnstalleerd, waardoor de energiekosten bijna nul zijn. Het paviljoen is circulair en losmaakbaar gebouwd met houtskeletbouw. Voor de beregening gebruiken ze oppervlaktewater dat gerecirculeerd kan worden.
Sportpark Zuid Aalten
In samenwerking met de gemeente is het multifunctionele sportpark in Aalten ontwikkeld tot een duurzaam en vitaal open sportpark. Gebruikers gaan bewust om met materialen en het milieu: sportkleding, meubels en afval worden hergebruikt. Ook is er aandacht voor biodiversiteit door bosranden te behouden en bloemen te planten.
Sportpark ‘t Doesgoor
Deze multifunctionele sportaccommodatie in Goor functioneert als een buurthuis en biedt sporten zoals voetbal, korfbal, fietsen, wandelen en fitness. De accommodatie volgt de ‘trias energetica’: energie besparen, duurzaam energie opwekken en zo min mogelijk fossiele energie gebruiken. Dit doen ze onder andere met een batterij, waarmee ze zonne-energie opslaan.
Budo Club Lu Gia Jen
Budo Club Lu Gia heeft met een klein budget haar oude sportaccommodatie uit de jaren ‘50 gasloos gemaakt met toegevoegde nieuwbouw. Ze hebben zonnepanelen, een warmtepomp, warmteterugwinning, een groen vegetatiedak en biobased isolatie van vlas gerealiseerd.