EW11 cover 600
5 juli 2022

Welk geurtje voegen we toe aan waterstofgas?

waterstof-stedin-web

Net zoals aardgas is waterstof geurloos. Om aardgas te kunnen detecteren is er een geurtje aan toegevoegd. De gasnetbeheerders Stedin en GRDF zijn nu op zoek naar een geurtje dat geschikt is om toe te voegen aan waterstof dat in de toekomst mogelijk door de gasleidingen gaat stromen.

Een stap vooruit voor de toepassing van waterstof in het bestaande gasnet, zo zien Stedin en GRDF het als het lukt om een geschikt geurtje toe te voegen aan waterstof. In de geur van aardgas zit bijvoorbeeld zwavel. Dit kan niet in een brandstofcel worden gebruikt. In het onderzoek ‘Het identificeren van drie zwavelvrije geurstoffen en hun geschiktheid voor waterstof in het gasnet’, dat de netbeheerder op samen met onderzoeksbureau DNV hebben uitgevoerd, zijn drie geuren geselecteerd op basis van belangrijke kenmerken, zoals unieke en alarmerende geurbeleving en ruikbaar vanaf kleine concentraties. De drie geuren zijn getest in een brandstofcel, een toepassing die waterstof omzet in elektriciteit. Alle drie de geuren slaagden in de test.

Herkenbare geur

Uit geurproeven die Stedin heeft uitgevoerd op ruim 600 medewerkers is 2-hexyne de favoriet gebleken. 2-hexyne is een moeilijk te omschrijven geur, dat is goed en belangrijk voor de herkenbaarheid. Stedin trekt nu samen met GRDF op in het vervolgtraject om verder onderzoek te doen naar deze geurstof. David Peters, CTO bij Stedin denkt dat het onderzoek belangrijk is voor de toekomstige energievoorziening waarin ook duurzame gassen, zoals waterstof, een belangrijke rol gaan spelen. ‘Door nu dit onderzoek te doen en een mogelijk nieuwe geurstof te vinden, zetten we belangrijke stappen naar een toepassing van waterstof.’

Waterstof is onderdeel energietransitie

Dat waterstof onderdeel is van de energietransitie en een belangrijke oplossing is om het aardgas te vervangen, wordt Europa-breed erkend. Niet alleen uit het Nederlands onderzoeksprogramma HyDelta, maar ook uit Ready4H2 blijkt dat voor het grootste deel het bestaande gasnet gebruikt kan worden voor de distributie van waterstof. De overtuiging dat het gasnet een belangrijke asset blijft door de komst van duurzame gassen, waaronder waterstof, geeft Europese netbeheerders GRDF en Stedin voldoende aanleiding onderzoek te doen naar de veiligheid en betaalbaarheid van waterstof door bestaande gasleidingen.