EW07 omslag 600
22 september 2023

Wint jouw bedrijf de Techniek Inclusief Award?

techniek inclusief award

Hoe divers en inclusief is jouw bedrijf? Techniek Nederland, Wij Techniek en de SER Diversiteit in Bedrijf zijn op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden die diversiteit en inclusiviteit in de installatiebranche vergroten.

Een divers personeelsbestand verbetert de bedrijfsprestaties. Dat hebben talloze onderzoeken inmiddels uitgewezen. Een goede verhouding tussen mannen en vrouwen, jong en oud, verschillende nationaliteiten en arbeidsvermogens, helpt de werksfeer, verbetert de samenwerking en maakt bedrijven aantrekkelijk voor nieuw talent.

Het zou niet nodig hoeven zijn

‘Eigenlijk zou hiervoor dus geen award nodig moeten zijn’, zegt jurylid Tanja Loeff. Toch kunnen we volgens de vicevoorzitter van Techniek Nederland in de branche best nog een slag maken. ‘Door de goede voorbeelden in het zonnetje te zetten, hopen we ook andere bedrijven aan te zetten hier werk van te maken.’ 

Maatschappelijke betrokkenheid

Met de Techniek Inclusief Award vragen Techniek Nederland, Wij Techniek en SER Diversiteit in Bedrijf aandacht voor diversiteit en inclusie. Loeff, in het dagelijks leven directeur van Tibo-Veen: ‘Als branche vinden we het heel belangrijk dat er bijvoorbeeld meer meisjes instromen, statushouders aan het werk gaan en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen. Dat helpt om het personeelsprobleem op te lossen en als bedrijf toon je er je maatschappelijke betrokkenheid mee.’

Iedereen is welkom

In haar eigen bedrijf lukt het Loeff steeds beter om vrouwen te werven. ‘Maar wel nog vooral voor kantoorfuncties. Meisjes die instromen als monteur, zien we helaas nog te weinig. Statushouders en mensen met een rugzakje willen graag aan het werk, maar veel bedrijven hebben niet het geduld of de juiste begeleiders om daar een succes van te maken. Dat is jammer, want als je er voor durft te gaan, is er veel meer mogelijk dan je denkt.

tanja loeffTanja Loeff: 'Je mag als bedrijf best laten zien als je actief bent op het gebied van diversiteit.'

Aanmelden kan nog steeds

Er zijn al heel wat aanmeldingen voor de Techniek Inclusief Award. Er wordt er een uitgereikt voor kleine en middelgrote bedrijven en een voor grote bedrijven. Tanja Loeff: ‘Iedereen kan dus meedoen, want bijna iedereen doet wel iets aan diversiteit. Of je nu een klein of een groot bedrijf hebt, je kunt je al aanmelden voor die ene statushouder die succesvol is ingestroomd of die stagiaire uit het speciaal onderwijs. ‘Ondernemers kloppen zich niet graag op de borst’, merkt Loeff, ‘maar je mag het best laten zien als je actief bent op dit gebied. Meld je dus snel aan via SER Diversiteit in Bedrijf. Dat kan tot 15 oktober 2023. In november maken we de genomineerden bekend en zetten we hun activiteit in de spotlights. Tijdens de VSK-beurs in februari 2024 reiken we de awards uit.