Omslag_EW05 600
29 september 2023

Zonthermiepark Dorkwerd gaat 2.600 Groningse woningen verwarmen

Paneellegging-Dorkwerd

Onlangs werd het eerste zonthermische paneel geplaatst in zonthermiepark Dorkwerd ten noorden van de stad Groningen. Nog 23.999 panelen zullen volgen voordat het park eind dit jaar warmte zal gaan leveren aan 2.600 huishoudens in de stad Groningen.

Novar is leverancier van groene energiesystemen. Het zonthermiepark in Groningen is ontwikkeld in samenwerking met landschapsontwikkelaar K3. De collectoren van Italiaanse makelij zijn geleverd door TVP Solar. Alexander Harssema, technisch directeur van Novar is trots op de primeur in Nederland om op deze schaal met een duurzame techniek het warmtenet van de stad Groningen te voeden. Het is het grootste zonthermiepark van Nederland. De collectoren worden geplaatst op het 12 hectare grote voormalige baggerdepot Dorkwerd aan de noordkant van de stad Groningen.

Geen thermische verliezen door bijzondere vacuümtechniek

De 24.000 zonnecollectoren onderscheiden zich van andere thermische collectoren door een unieke vacuümtechniek die zorgt voor een 100 % thermische isolatie in het paneel. Omdat er geen lucht in het paneel zit, gaat de zonnewarmte rechtstreeks naar de buizen waar het water doorheen stroomt. Zo ontstaan er geen thermische verliezen. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat het water in de collector verwarmd kan worden tot wel 180 ℃. In dit park blijft de temperatuur overigens beperkt tot 85 ℃, waardoor een hogere efficiëntie en energieproductie mogelijk zijn.

Zonnewarmte, zelfs in de winter

De zonnecollectoren zijn ontworpen om in alle seizoenen warmte te leveren, ook in de winter. Dit is te danken aan de veelzijdige lichtopvang van de collectoren. Zowel direct, maar ook indirect licht wordt door de collectoren opgevangen. Op deze manier leveren de collectoren een optimale prestatie, ook wanneer het bewolkt is of wanneer de collectoren vies zijn. Dit maakt ook dat de collectoren minimale onderhoudsvereisten hebben. De regen, die de collectoren schoonspoelt, is genoeg.

Buffervat en seizoensopslag

De warmte die door de collectoren stroomt, wordt via buizen naar het 6.000 m3 grote buffervat op het zonthermiepark gevoerd en opgeslagen. ’s Nachts wordt deze warmte vanuit het zonthermiepark afgevoerd naar de warmtecentrale van het duurzame warmtebedrijf WarmteStad. Als laatste zorgt WarmteStad dat de warmte met de juiste temperatuur wordt gedistribueerd naar aangesloten bedrijven en woningen in Noordwest Groningen. In de zomer wordt er op het zonthermiepark meer warmte geproduceerd dan in de winter. Het overschot aan warmte wordt dan via het zonthermiepark afgevoerd en opgeslagen in een seizoensopslag van WarmteStad.