EW06 Omslag 600
29 juli 2022

Zorg dat uw particuliere klant geen legionellabesmetting oploopt

Voorkom legionellabesmetting na terugkeer van vakantie

Ook dit jaar waarschuwt Techniek Nederland via een persbericht terugkerende vakantiegangers voor de verhoogde kans op een legionella-infectie als de kranen in huis langere tijd niet zijn gebruikt. Met een aantal bruikbare tips kunnen zij zelf de risico’s minimaliseren. Maar ook als installateur heeft u een rol om de veiligheid van de drinkwaterinstallatie van uw klant te garanderen.

Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Techniek Nederland heeft een aantal tips op een rij gezet om legionellabesmetting te voorkomen.

Zes tips om legionellabesmetting te voorkomen

  1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen vier á vijf minuten lang.
  2. Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat kan door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  3. Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
  4. Vaak is zelf instellen van de temperatuur van het warm water mogelijk. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.
  5. Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.
  6. Ontsmet en reinig regelmatig het bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) volgens de gebruiksaanwijzing.

Wat kunt u als installateur doen?

Als installateur kunt uw klant helpen door ervoor te zorgen dat de leidingwaterinstallatie van uw klant ook na de zomer picobello in orde is. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) al bij de aanleg of bij een eventuele aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen. Maar u kunt uw klant natuurlijk ook wijzen op de tips van Techniek Nederland.