Omslag_EW05 600
17 maart 2023

Zoutbatterij wint Energy Storage Award

Solar Solutions

fortona batterij

Tijdens de beurs Solar Solution in Vijfhuizen was Fortona de winnaar van de Energy Storage Award met de SMC-zoutbatterij. De zoutbatterij is een milieuvriendelijk alternatief voor de lithium batterij en kan in oneindige cycli zonne- of windenergie opslaan. De batterij is 100 % recyclebaar zonder dat gevaarlijke stoffen vrijkomen.

De zoutbatterij is van Zwitserse makelij. De Zwitserse fabrikant FZSoNick is wereldleider in opslagoplossingen met de Sodium Metaal Chloride (SMC)-technologie. De zoutbatterijen worden speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen.

Tegenwicht aan Lithium batterij

Het juryrapport spreekt van een ‘veilig en milieuvriendelijk product’. ‘Het zijn de 2 karakteristieken die de Fortona zoutbatterijen van FZSoNick tot een winnaar maken. De zoutbatterijtechnologie biedt met de innovatieve sodium metaal chloride-technologie een tegenwicht aan het “lithium”-geweld. Ook het feit dat de batterijen 100 procent recyclebaar zijn en er daarbij geen gevaarlijke stoffen vrijkomen onderscheidt deze batterij van andere opslagmedia. Bovendien is het voor eindgebruikers interessant dat de batterij in zeer uiteenlopende klimaatomstandigheden geïnstalleerd kan worden, omdat er geen actieve koeling of verwarming nodig is.’
Parsa Tashacori van de Hanzestrohm-groep geeft aan dat de batterij een goede vervanger is van de traditionele lithium-ion batterijen. ‘Die batterijen zijn niet duurzaam, onveilig en milieuvervuilend. De mijnbouw van lithium vergiftigt de omgeving en vindt plaats onder slechte arbeidsomstandigheden, vaak in landen met corrupte regimes. Bovendien vliegen lithium-ion batterijen nog wel eens in brand en zijn ze in elektrische auto’s moeilijk te blussen.’

De technologie van de zoutbatterij

De zoutbatterij of SMC-batterij (Sodium Metaal Chloride) is een duurzaam, veilig en betrouwbaar alternatief. Hij bestaat voor 32 procent uit keukenzout, voor 22 procent uit nikkel, voor 22 procent uit ijzer en voor 20 procent uit keramiek. Zout (NaCl) is een veilige natuurlijke grondstof die wereldwijd in voldoende mate beschikbaar is. Door bèta-aluminium toe te voegen aan het zout wordt het zout vloeibaar bij 150 ˚C. Bij een temperatuur van ongeveer 250 ˚C kan een mengsel van nikkel en zout in een batterij-cel als energieopslag worden gebruikt. Nikkel vormt de positieve elektrode en het verwarmde zout wordt gebruikt aan de zijde van negatieve electrode. De veilige chemie van de batterij zorgt ervoor dat deze geen schadelijke uitstoot heeft en volledig recyclebaar is.