EW07 omslag 600
15 november 2021

Regenwatertoilet wint innovatiewedstrijd 50-literhuis

regenwatertoilet.JPG

Pim Wijnakker van regenwatertoilet.nl ontwikkelde een hybride systeem van regenwater en drinkwater waarmee je het toilet doorspoelt met regenwater, maar dat direct overschakelt op drinkwater als er niet voldoende regenwater is. Met deze innovatie won hij de innovatiewedstrijd van het 50-literhuis.

‘Een kroon op mijn werk’, zo noemde Wijnakker de prijs die hij op 10 november ontving. Jaren gelden begon hij te experimenteren met het aaneenschakelen van regentonnen in zijn kleine Haagse woning. Tien jaar verder is zijn vinding geëvolueerd tot een hybride systeem dat automatisch regelbaar is, zonder te hoeven omschakelen.

Waterbewuste maatschappij

Met zijn vinding won hij de 50-literhuis ondernemers challenge en mag hij het toilet een jaar lang testen in één van de bewoonde huizen van fieldlab The Green Village. Het 50-literhuis is een initiatief van drinkwaterbedrijf Dunea, adviesbureau Arcadis, VPdelta innovatieprogramma voor klimaatadaptatie en fieldlab The Green Village. Doel van de coalitie is om met elkaar de transitie naar een waterbewuste maatschappij te versnellen.

30 procent besparing op kraanwater

Wijnakker was een van de acht deelnemers die hun innovatie pitchten tijdens de finalemiddag op 11 november. Een vakjury, bestaande uit een hoogleraar, gebiedsontwikkelaars, en CEO’s van de 50-literhuis coalitiepartners wezen Wijnakkers product aan als meest kansrijke innovatie. Volgens Wim Drossaert, jurylid namens drinkwaterbedrijf Dunea, bespaart het winnende systeem potentieel 30% kraanwater, is het goed opschaalbaar en kan het zowel worden toegepast in nieuwe als bestaande bouw. ‘Dat kan onze regio helpen om ook in de toekomst voldoende water te hebben voor de sterk groeiende bevolking.’

Testen in echte woonsituatie

In het fieldlab The Green Village, waar het nieuwe product een jaar lang wordt getest, is sprake van een echte woonsituatie. Er staan woningen die een afspiegeling vormen van de Nederlandse woningmarkt en ook daadwerkelijk worden bewoond. Als het product hier werkt, geeft dat een opstap voor toepassing in de rest van Nederland.

www.regenwatertoilet.nl