EW04 Omslag 600
7 juni 2021

Viega leidingsystemen goedgekeurd voor waterstoftoepassingen

Viega_Gastec_approved_fittings-web2

Waterstof is een interessante energiebron om aardgas te vervangen. Dat vraagt wel om een aanpassing van de aardgasinfrastructuur. Viega speelt hierop in met verschillende leidingsystemen die voldoen aan de Gastec QA  Keuringseis 214 voor waterstofgas.

Waterstof is een schone brandstof. Bij verbranding komt alleen maar water(damp) vrij en voor de productie is niet meer nodig dan water en (duurzame) elektriciteit. Als energiedrager zou waterstof geschikt zijn om bijvoorbeeld aardgas voor verwarming van woningen en gebouwen te vervangen. Waterstofgas is daarbij met name interessant omdat de bestaande aardgasinfrastructuren relatief eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor de distributie van waterstofgas.

Gastec Keuringseis 214

Bij die aanpassing moeten de componenten in dat netwerk wel voldoen aan de GASTEC QA Keuringseis 214 ‘Geschiktheid voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas’. De keuringseis wordt door Kiwa gebruikt als basis voor afgifte en onderhoud van het GASTEC QA – Waterstofgas Certificering certificaat. Componenten die over dit certificaat beschikken, zijn geschikt voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas.

Drie Viega leidingsystemen

Viega, een van de belangrijkste spelers op het gebied van metalen persfittingsystemen, biedt verschillende leidingsystemen die voldoen aan deze keuringseis en kunnen worden toegepast in leidingnetten voor waterstofgas. Het gaat om het Profipress G-programma, het Megapress G leidingsysteem en de Viega soldeerfittingen.

Het koperen Profipress G-programma (l) is speciaal is ontwikkeld voor gastoepassingen en te herkennen is aan onder andere de gele markering; met het dikwandig stalen Megapress G leidingsysteem (m) kunnen stalen buizen van ½ t/m 2 inch zonder laswerk worden gekoppeld; de Viega soldeerfittingen (r), worden geleverd in diameters van 12 t/m 54 mm.