Omslag_EW05 600
September 2023

De Big Ass Battery zorgt voor ontlasting elektriciteitsnet

Opvallend werk

78 01

Het elektriciteitsnet staat ook figuurlijk onder hoogspanning. In grote delen van het land is de nood bij netbeheerders hoog. Ze snakken naar ruimte op het net. Het gebruik van de Big Ass Battery kan bijdragen aan een oplossing. Het energieopslagsysteem zorgt voor een stabielere energievoorziening en biedt bedrijven de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn.

Dat de zoekterm Big Ass de bezoeker onbedoeld naar erotische sites leidt, nemen ze bij de scale-up Big Ass Battery graag voor lief. Want potentiële afnemers weten het bedrijf toch wel te vinden en de markt is booming, vertelt Guido de Jong, een van de oprichters van Big Ass Battery. De jonge onderneming uit Nuenen biedt een interessante oplossing voor bedrijven die soms een jaar, maar vaak nog veel langer moeten wachten op een aansluiting voor grootverbruik. Maar zeker zo interessant blijkt Big Ass te zijn voor de aannemerij. Met de reusachtige batterijen kan op bouwplaatsen zwaar elektrische materieel snel worden opgeladen. De Jong: ‘Voor veel bouwers en ontwikkelaars is wachten geen optie. En dus moet er out-of-the-box gedacht worden over de stroomvoorziening. Wij bieden bedrijven een stabiele stroomvoorziening en de verzekering van voldoende capaciteit bij groei of in geval van stroomuitval’.
De grote batterij kan tevens worden ingezet om overtollige energie tijdens pieken op te slaan en bij tekorten weer terug te leveren. Daarmee levert de energieopslag een bijdrage aan het in balans brengen van elektriciteitsnet.

78 02

Solid state technologie

Big Ass maakt gebruik van solid state technologie, waarbij de stroom niet wordt opgeslagen in een vloeibaar elektrolyt zoals bij lithium-ion batterijen, maar in een vaste stof. Dat maakt de batterijen volgens De Jong veel veiliger. ‘Batterijcontainers met vloeibare stoffen (elektrolyt) kunnen lekkages krijgen en de vloeistof is hoog ontvlambaar. Wij produceren zogeheten LFP-batterijen (lithium ijzer fosfaat). Die zijn weliswaar zwaarder, maar bieden meer opslagcapaciteit. Daarbij hebben onze batterijen een kleinere ecologische voetafdruk per gebruiksduur, omdat ze veel langer meegaan. De levensduur bedraag zo’n vijftien tot twintig jaar en daarna kunnen ze worden gerecycled of ingezet voor minder zware toepassingen.’
Het portfolio van Big Ass Battery omvat kleine mobiele batterijsystemen vanaf 60 KW vermogen en 75 kWh opslagcapaciteit, tot echt grote krachtpatsers met 1020 KW vermogen en ruim 1 MWh opslagcapaciteit. Bovendien kunnen de batterijen geschakeld worden, waardoor de opslagcapaciteit in principe onbeperkt is. Door de hoge energiedichtheid kunnen de afmetingen van de energieopslagsystemen redelijk beperkt blijven tot de afmeting van een 10-voets container.

Van festivals naar bouw

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op festivalorganisaties die hun terreinen vaak van stroom moesten voorzien met lawaaiige en stinkende aggregaten. In coronatijd verzette het de bakens naar de bouw die floreerde en waar de elektrificatie van bouwmaterieel een grote vlucht nam. Daarnaast is de vraag naar tijdelijke opvang van groene stroom de laatste jaren sterk toegenomen. Net als de behoefte aan peak shaving om schommelingen op het stroomnet op te vangen. De Jong: ‘Onze batterijen hebben een dusdanig capaciteit dat wie bijvoorbeeld zijn bedrijfsaansluiting op het stroomnet wil verzwaren, ook een tijdje uit de voeten kan met de batterij om de wachttijden voor een aanvraag  te overbruggen.

78 03

Energiemanagement

De batterijen zijn voorzien van een energiemanagementsysteem, GPS en 4G. Hierdoor heeft de klant toegang tot het systeem via een eigen online portal en is er voortdurend inzicht in de prestaties van de Big Ass Battery. De producent is in gesprek met enkele grote aannemers over de verkoop van meerdere systemen met capaciteiten tot 1,5 MWh. Daarmee kan zwaar materieel – zoals grote kranen en graafmachines (300 tot 400 kW) – worden bijgeladen tijdens de koffie en lunchpauze. Die grotere opslagsystemen worden ingebouwd in een 10-voets container. De batterijen worden geconditioneerd met behulp van een ingebouwde warmtepomp. In de winter worden de batterijen daarmee warm gehouden als ze niet worden gebruikt en ’s zomers juist gekoeld. Op die manier blijven stroomverliezen beperkt en werken de batterijen het efficiëntst. Verwarming en koeling en regeling vragen ook wat energie, maar daar is bij de berekening van de capaciteit rekening mee gehouden. De investeringen in het energieopslagsysteem variëren van honderdduizend tot een miljoen euro, afhankelijk van de gewenste capaciteit.

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Big Ass Battery

Lees meer artikelen in het dossier Laagspanningsinstallaties