Omslag_EW05 600
September 2023

Elektrisch verwarmen kan ook zonder warmtepomp

30 01

Met de stappen die nu moeten worden gezet op het gebied van ­elektrificatie van verwarmingssystemen in de woningbouw, gaat vrijwel alle aandacht uit naar de warmtepomptechnologie. Maar er zijn nog andere mogelijkheden om onze woningen comfortabel met elektriciteit te verwarmen. Dergelijke systemen hebben in de achterliggende jaren een aardige ontwikkeling doorgemaakt en verdienen in specifieke situaties op zijn minst een ­serieuze afweging.

Nano Infrarood-paneel

Een andere manier van elektrisch verwarmen waarvoor een groeiende belang bestaat is het verwarmen met infraroodpanelen. IR-verwarming bestaat al veel langer, maar Degree-n heeft er nanotechnologie aan toegevoegd, waardoor het energiegebruik fors lager uitvalt. De innovatie zit hem in de dispersie die Degree-n heeft ontwikkeld en die geoptimaliseerd is voor de opwekking van stralingswarmte met een hoog rendement. Deze techniek bespaart tot minimaal 60 procent in vergelijking tot traditionele centrale verwarming.
Bij Nano IR-verwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Doordat de objecten de warmte absorberen is er nagenoeg geen temperatuurverschil in de ruimte. De luchttemperatuur in een ruimte die door Nano IR-verwarming wordt verwarmd, kan tot 4 °C lager zijn dan bij traditionele verwarming, terwijl de ruimte toch behaaglijk aanvoelt. Door de geringe vermogens die nodig zijn om ruimtes met Nano IR te verwarmen, kunnen ze zonder aanpassingen worden aangesloten op de bestaande elektrische installatie.
Bij een warmtepomp is voor een bedrijfszeker functioneren van de installatie vaak een aansluiting van 3 x 35 A nodig (als het vermogen van de verwarming kan worden beperkt, volstaat een 3 x 25 A-aansluiting). Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse vaste kosten van het elektriciteitsgebruik. De Nano IR-panelen worden volledig in Nederland geassembleerd. In Hilversum worden basisverwarmingselementen van 100 W gemaakt die tot panelen van 100, 200 en 300 W worden samengesteld.

Elektrische convectoren zijn vaak energie-zuiniger dan klassieke radiatoren

30 02

Elektrische convectoren

Snel en comfortabel verwarmen kan ook met elektrische convectoren. Het aanbod is enorm. Van de erg eenvoudige technologie tot smart-oplossingen. Zo heeft Quality Heating, specialist in elektrische verwarming, de Eco Slim Wifi convector voor zowel kleine als grote ruimtes in haar programma. De temperatuur is via een digitaal bedieningspaneel en elektronische thermostaat nauwkeurig te regelen. Het toestel is modulerend, bij een geringe warmtevraag zal de convector halve kracht gaan draaien. De convectoren zijn leverbaar in de range van 1.000 tot 3.000 W.
Elektrische convectoren zijn vaak energiezuiniger dan klassieke radiatoren, doordat ze heel snel opwarmen en ook snel terug afkoelen. De convectiewarmte wordt opgewekt door onderaan de convector warm water te laten vloeien in een koperen buis. Deze buis is omringd door aluminium lamellen die de convectiewarmte opvangen en verspreiden. In tegenstelling tot radiatoren komt hier dus veel minder vloeibaar water bij te pas. Op de markt zijn ook convectoren met een dubbele warmtewisselaar voor een maximaal vermogen met minimale afmetingen. Een voordeel is de gemakkelijke integratie in het interieur dankzij de bescheiden afmeting. Daarnaast warmen ze ook sneller op en zijn ze zuiniger dankzij de geringe waterinhoud; zo’n 70 procent minder dan traditionele radiatoren.

30 03

Elektrische radiator

In veel landen zijn elektrische radiatoren bijna standaard, maar in gasland Nederland worden ze vooral toegepast als bijverwarming. Een groot voordeel: het installeren is een fluitje van een cent. Een stopcontact op de plaats waar de radiator moet komen hangen is het enige wat nodig is. Er hoeven geen buizen ingewerkt te worden in de vloer of in muren en een schoorsteen of stookruimte is niet nodig. En tegenwoordig worden de radiatoren in veel gevallen geleverd in combinatie met een app voor de bediening.
Elektrische radiatoren die volgens het accumulatieprincipe werken, zijn een interessant alternatief voor centrale verwarming met klassieke elektrische radiatoren. Bij accumulatieverwarming wordt de warmte ’s nachts opgeslagen en overdag geleidelijk afgegeven. Zo kan gebruik worden gemaakt van het nachttarief. Deze variant is weliswaar duurder in aankoop dan het klassieke systeem, maar dankzij het goedkopere nachttarief zullen de verbruikskosten ongeveer 20 procent lager liggen. Op de markt worden de klassieke -en de accumulatievariant aangeboden als paneelradiator en buisradiator.

In Azië worden vele gebouwen verwarmd met elektrische verwarmingsfolie

30 04

Elektrische vloerverwarming

In Nederland kennen we elektrische vloerverwarming voornamelijk van toepassingen in badkamers. Toch is de verwarming voor de hele woning te overwegen, want het is een kostenefficiënte en duurzame oplossing, vertelt Speedheat haar klanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in elektrische vloerverwarming en telt negen vestigingen in Nederland.
Grote voordelen van elektrische vloerverwarming zijn de eenvoudige installatie, minimale opbouwhoogte (totaal circa 3 mm), snelle reactietijd, regeling per vertrek en de ruimtebesparing. De elektrische vloerverwarming bestaat uit dunne verwarmingselementen (op mat of op rol) die op de vloer gemonteerd worden. Eenmaal aangelegd kan de vloer worden afgewerkt (bijvoorbeeld met tegels of laminaat) en is de vloerverwarming na het drogingsproces klaar voor gebruik.
De aanschafprijs is relatief laag, onderhoudskosten nihil en het systeem gaat een huizenleven lang mee. Speedheat wijst hierbij op een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijke adviesbureau. Dit bureau heeft elektrische vloerverwarming vergeleken met die van een lucht/water-warmtepomp, waarbij naast de energiekosten onder meer de aanschaf-, onderhoud- en afschrijvingskosten onder de loep zijn genomen. De aanschaf van het Speedheat-systeem is voordeliger, het elektriciteitsverbruik inderdaad duurder, maar daarentegen zijn de kosten voor onderhoud en vervanging vrijwel nihil.
Een groot voordeel is de snelle opwarming van de vloer. Het vloerverwarmingssysteem ligt bovenop het beton en de vloerisolatie. Er gaat geen warmte verloren in de ondervloer en de reactietijd is niet langer dan een half uur.

30 05

Ultradunne carbonfolie

Karbonik is een aanbieder van systemen die gebruikmaken van infrarood verwarming op basis van carbon. Een van de systemen betreft de extreem dunne (circa 0,4 mm) elektrische verwarmingsfolie die snel en eenvoudig onder vrijwel elke vloerbedekking is te installeren. Van belang is wel dat zowel de ruimte als de vloer voldoende geïsoleerd zijn.
Ofschoon nog relatief onbekend in West-Europa, wordt deze verwarmingsfolie al vele jaren met succes toegepast in andere delen van de wereld. Met name in Azië worden vele gebouwen verwarmd met deze folie, waarmee kan worden gesproken van een ‘proven technology’. In Nederland zijn inmiddels ook de nodige woningen en kantoorgebouwen door Karbonik voorzien van deze verwarmingsfolie.
De oppervlakteverwarming van Karbonik is voor vrijwel elke vloerbedekkingstype geschikt. Door de zeer geringe dikte is het in veel gevallen niet nodig deuren en deurstijlen aan te passen. Wel moet rekening worden gehouden met de dikte van de aanbevolen vloerisolatie. Karbonik verwarmingsfolie is onder andere te gebruiken onder tapijt, laminaat, parket en pvc.
Met name voor monumentale gebouwen biedt de carbonverwarming een groot voordeel boven de watervoerende systemen, omdat er weinig breekwerk nodig is. Een aansprekende toepassing is te vinden in Den Helder, waar de verwarming is toegepast in het voormalig kantongerecht. Een 200 jaar oud vrijstaand pand dat onder monumentenzorg staat en slecht tot matig geïsoleerd is.

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Ed Buiying, Quality Heating, Speedheat, Degree-n, Karbonik

Lees meer artikelen in het dossier Laagspanningsinstallaties