Omslag_EW11 600
September 2021

Leidingen koppelen met één klik

60 01

Snel handmatig leidingen koppelen op lastige plekken, zonder persgereedschap; dat kan met de nieuwe PUSH-koppeling. -Specialisten van Flamco en Comap demonstreerden dit -onlangs tijdens een online innovatieshow. De leidingen zijn geschikt voor de doorvoer van koud en warm water en voor droge perslucht.

Comap en Flamco zijn bekende namen onder de fabrikanten van leidingsystemen voor warmte, koeling, tapwater en zonne-energietechnologie. Samen bieden ze totaaloplossingen voor woningen en utiliteitsgebouwen, vanaf de technische ruimte tot en met de afgiftepunten. Sinds kort opereren beide fabrikanten in Nederland onder de naam Aalberts hydronic flow control vanuit een nieuw bedrijfspand in Almere.

Gebruiksvriendelijkheid

Innovatie hoeft niet per se te gaan over inventieve systeemoplossingen. Innovatie kan ook inhouden dat installatiematerialen eenvoudiger en vooral gebruiksvriendelijker worden uitgevoerd, zo bleek tijdens de online innovatieshow. Neem bijvoorbeeld de nieuwe PUSH-koppelingen, bedoeld voor de MultiSkin-meerlagenbuizen. Deze buizen zijn geschikt voor drinkwater, sanitair warm water, warmwaterkringen, vloerverwarming en vloerkoeling, ijswater, regenwater en droge perslucht (< 25 mg/m3). In tegenstelling tot de bijbehorende messing en bestaande PPSU-koppelingen is er bij de PUSH-koppeling geen persgereedschap nodig. En in vergelijking met het vorige gamma synthetische perskoppelingen is het drukverlies gemiddeld 7 procent minder, waardoor de hydraulische werking is verbeterd.

60 02

Installaties online monitoren

Handig, een bijvulapparaat dat bij lekkages zelf alarm slaat via een app. Dat doet bijvoorbeeld de Flexcon PA Autofill van Flamco. Deze drukbehoudassistent voert automatisch water aan als de druk terugloopt. De alarmfunctie kan op afstand worden uitgelezen. Zo kan een servicemonteur het probleem oplossen voordat er grote schade ontstaat. Het apparaatje is een voorbeeld van de ontwikkeling van diensten via Internet of Things: producten die communiceren via internet en die zelfstandig beslissingen nemen. Flamco wil met dergelijke slimme apparaten bijdragen aan het verduurzamen en energiezuinig maken van gebouwen. De fabrikant wil er ook installateurs mee ondersteunen. Bijvoorbeeld door monteurs via de app door de installatie en ingebruikname van een product te leiden. En door onderhoud op afstand mogelijk te maken. Als er dan toch een monteur bij moet komen, heeft die meteen alle benodigde kennis over de storing bij de hand.

Spanningsvrij monteren

PPSU is een hoogwaardige kunststof, bekend uit de ruimtevaart en medische wereld. Sjaak Pieterse, accountmanager bij Aalberts, vertelt: ‘Onze nieuwe koppeling is een steekfitting die je met de hand aanbrengt. Dat bespaart tijd en geld, want installeren gaat snel en je hoeft niet meer te sjouwen met een zware koffer vol persgereedschap. Dus het is een licht en makkelijk systeem.’ Aalberts laat zien hoe het werkt. ‘Met een knipper maak je de buis eerst op maat. Dan pak je het gereedschap in maat 16, 20 of 26 en kalibreer je de buis door het gereedschap erop te draaien. Het is heel belangrijk dat de buis aan beide kanten wordt afgekant. Daarna haal je het beschermdopje tegen vuil van de fitting en steekt de buis in de fitting. Als je dat goed doet, wordt het rode kijkvenster weggedrukt en zie je de witte buis erdoor. Dan weet je zeker: de verbinding zit muurvast. Maar in tegenstelling tot een persverbinding is de koppeling nog wel steeds draaibaar. Dat betekent dat je spanningsvrij kunt monteren.’

In zeven seconden

De PUSH-koppeling is vooral geschikt voor leidingwerk voor sanitair of verwarming op moeilijk bereikbare plaatsen, waar lastig of niet kan worden gewerkt met een persmachine. ‘Maar je kunt het materiaal natuurlijk ook op andere plaatsen gebruiken’, legt Pieterse uit. ‘Zo bespaar je ten eerste de nodige euro’s voor aanschaf en onderhoud van persgereedschap en ten tweede op de benodigde montagetijd, want handmatig de buis kalibreren en in de fitting steken kost slechts zeven seconden.’

60 03

De juiste hoeveelheid op de juiste plek

Energie besparen en daarmee CO2-uitstoot verminderen en toch comfortabel kunnen wonen en werken. Dat kan door de juiste hoeveelheid koude of warmte op de juiste plek af te leveren. Flamco ontwikkelde hiervoor Secos, het Simplex Energy Control System. Via ingebouwde temperatuur- en debietsensoren kan deze besturing precies regelen hoeveel warmte of koude wordt geleverd in een ruimte. De Secos kan ook worden aangesloten op een slimme thermostaat en op slimme radiatorknoppen. De bediening verloopt via een app.
Het besturingssysteem is geschikt voor vloerverwarming en koelsystemen, zoals koelplafonds, en voor combinaties daarvan. Er kan een debiet van 8 liter per minuut per kring worden aangestuurd, voldoende voor elk soort gebouw of woning. De app legt de installatie en ingebruikname stap voor stap uit en heeft een automatisch spoel- en vulprogramma. Dat bespaart tijd en geld.

Tekst: Mathilde van Hulzen
Fotografie: Aalberts