EW06 Omslag 600
Maart 2010

Wat je ook niet had mogen missen

EW_600x400Flexibel vloersysteem WTH en Intercell.

Niet alle producten zijn altijd onder te brengen in een bepaalde categorie, ook is niet alles onder een bepaalde markttrend te vangen. In het februarinummer van Intech K&S is in een aantal artikelen getracht de algemene trends te duiden. In dit nummer zetten we een aantal op de VSK getoonde producten op een rij die hier niet onder vallen, maar zeer zeker de moeite waard zijn.

Flexibel vloersysteem

WTH, leverancier van vloer- en wandsystemen voor verwarmen en koelen, presenteerde samen met Intercell een flexibel vloersysteem. De voordelen van vloerverwarming zijn bekend. Zo kan de thermostaat lager, omdat de ruimte gelijkmatiger wordt verwarmd en kan de vloer toe met water van 35 ºC in plaats van de 70 ºC die radiatoren nodig hebben. Het nieuwe type vloer van Intercell voegt daar als voordeel aan toe dat de responsetijd wordt teruggebracht tot slechts een paar uur. Dit betekent dat de verwarming 's nachts uit kan en dat een aanzienlijke energiebesparing kan worden gerealiseerd. De Intercell-vloer heeft, in tegenstelling tot een smeervloer, ook geen droogtijd nodig en alle kabels, van telefoons, computers, verlichting en stopcontacten, kunnen onzichtbaar worden weggewerkt. Door de samenwerking van WTH en Intercell is op een flexibele manier meer energiewinst te behalen.

Deefly-collective

Het voordeel van DeeFly-collective – het balansventilatiesysteem met wtw voor de collectieve woningbouw – dat Aldes presenteerde, is volgens de fabrikant dat de ventilatoren buiten op het dak staan. De klant heeft daardoor geen last van het geluid. Bovendien zijn de systemen beter bereikbaar voor onderhoud en vervanging van filters. Daarnaast realiseert het systeem een schoner binnenklimaat, omdat het leverbaar is met vele typen filters. Andere noviteiten waarmee Aldes de bezoekers verleidde, waren de ventilatiesystemen Bahia en Kite voor de individuele bouw en de Twisted 850 met gepatenteerd inblaassysteem. Met één roostertype kan van 150 – 750 m3/h lucht worden toe- of afgevoerd. De plenumbox heeft standaard een aansluitdiameter van Ø 200 mm. Dus veel installatiegemak, dankzij één luchtrooster voor een breed toepassingsgebied.

Monolith

Geberit pakte ook weer ouderwets uit tijdens de VSK 2010. Heel bijzonder was de Monolith. Terwijl het de trend is alles weg te werken achter de wand, ontwikkelde Geberit een nieuw soort ‘reservoir’ dat juist vóór de muur hangt en is afgewerkt met glas. De fabrikant ziet de Monolith als ideale oplossing ter vervanging of opwaardering van het laaghangende opbouwreservoir of keramieke duoblok in renovatieprojecten, waarbij het toilet luxer kan worden gemaakt zonder dat er in muren hoeft te worden gehakt. Heel praktisch was verder de nieuwe universele Pluvia-klemtrechter voor foliedaken. De klemtrechter is folie-onafhankelijk, waardoor de keuze en verwerking op daken eenvoudiger wordt.

GentleStream

Buva introduceerde de GentleStream, een ventilatiesysteem dat voor een comfortabele luchttoevoer via een unit achter de radiatoren zorgt. De GentleStream is toepasbaar als component in het EPC-verlagende Vital Air System, een woningventilatiesysteem dat Buva samen met J.E. StorkAir ontwikkelde, maar volgens Buva ook zeer geschikt is voor toepassing in bestaande bouw en scholen.

De GentleStream creëert een natuurlijke ventilatietoevoer onder de 1,8 m. Een unit achter de radiator verwarmt de lucht voor die binnenkomt via een muurdoorvoer, en stroomt zonder comfortproblemen de ruimte binnen. Slimme elektronica meet continu de hoeveelheid ventilatielucht en garandeert door aansturing van een klep een constante hoeveelheid lucht, onafhankelijk van de winddruk buiten. Door het ontbreken van ventilatoren is het ook een heel stil en onderhoudsarm systeem. De GentleStream is uitstekend in bestaande bouw toe te passen. Volgens Buva levert het systeem een Energie-Indexwaardering op tot 0,14, wat in de meeste situaties één energielabel besparing oplevert.

Pulse badkameraccessoires

Geesa legde de nadruk op haar Nederlandse karakter, volgens de fabrikant van badkameraccessoires een synoniem voor creativiteit, nuchterheid, kwaliteit en klasse. De Amersfoortse fabrikant vindt badkameraccessoires even beeldbepalend als de badkamer zelf.

De producten van Geesa worden grotendeels gemaakt van zwaar verchroomd messing. Hierdoor is het product jarenlang bestand tegen corrosie. De materiaalkeuze en de nikkel- en chroomlaag van 12 μ maken een garantieperiode van twaalf jaar mogelijk. Alle kwaliteiten komen samen in Pulse, de nieuwe lijn badkameraccessoires van Geesa. Het design en de kleurstelling van Pulse sluiten volgens de fabrikant perfect aan bij de huidige zwart-wittrend.

Safe-PP, MultiFlex en Multi-PP

Burgerhout was present met drie slimme oplossingen voor rookgasafvoer. De Safe-PP, de MultiFlex en de Multi-PP. Een rookgaspijp is traditioneel van roestvaststaal of aluminium. De kunststof Safe-PP-pijp is veiliger dan gewone enkelwandige kunststofbuizen waarbij door thermische uitzetting en inwerking van condens in de loop der jaren problemen kunnen ontstaan. Het MultiFlex-systeem van 100 en 130 mm is geschikt voor gemeenschappelijke rookgasafvoer in gestapelde bouw tot maar liefst zes verdiepingen. Alle Flex-systemen zijn dubbelwandig, wat zorgt voor dubbele zekerheid bij montage in een ruwe schacht. De onderdelen zijn zonder gereedschap snel te monteren dankzij een uniek kliksysteem.

Multi-PP ten slotte is een krachtig modulair rookgasafvoersysteem voor een cascade van hr-ketels. Het systeem is snel en gemakkelijk te monteren en geschikt voor zowel onder- als overdrukopstellingen.

Raindance E AIR

Douchen speelt volgens Hansgrohe een hoofdrol in het gevoel van persoonlijk welzijn. De nieuwe Raindance E AIR hoofddouches van Hansgrohe, die het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met Phoenix Design, vallen niet alleen op door hun grootte maar ook door het opvallende design. De rechthoekige vorm van de hoofddouche is ergonomisch ontworpen om te passen bij de vorm van de schouders. Het water stroomt over de volledige lichaamsbreedte, zodat doucheplezier ‘XXL’ wordt gegarandeerd, jubelt de Duitse fabrikant. De hoofddouche is leverbaar in drie dimensies: van een comfortabele 251x151 mm tot een luxueuze 430x220 mm waarbij tevens twee straalsoorten mogelijk zijn. Alle uitvoeringen zitten tjokvol techniek. Zoals de AirPower technologie. Deze technologie mengt lucht bij het water, waardoor zachte volumineuze druppels het lichaam volledig omhullen. Bijkomend voordeel is dat er minder water nodig is om een unieke douchebeleving te bieden. En de Quick-Clean anti-kalkfunctie, met siliconen straalopeningen, zorgt ervoor dat kalk en vuil zich niet kunnen hechten en eenvoudig kunnen worden verwijderd.

Bijna een menselijk hart

Een pomp ontwerpen die net zo goed is als het menselijk hart. Dat is het ultieme doel dat Grundfos nastreeft en ook uitstraalde op de beurs. Met de Alpha2 en de Magna toonde de marktleider op pompengebied weliswaar geen nieuwe pompen, maar benadrukte hij wel dat de Deense fabrikant altijd bezig is met 'het realiseren van het onmogelijke', iets waarmee hij met deze twee pompen naar eigen zeggen dicht in de buurt komt.

De Alpha2 voor de woningbouw, tweevoudig winnaar van de Europese Energy+ Award, is tot nog toe de meest compacte Grundfos circulatiepomp. De pomp is voorzien van Grundfos elektronica. Met de unieke Autoadapt-functie vindt de pomp, net als het menselijk hart, automatisch het beste werkpunt voor een maximaal comfort met een minimum aan energiegebruik. De zeer veelzijdige circulatiepomp Magna verricht volgens de fabrikant wonderen voor alle verwarmings- en airconditioningsystemen. De pomp levert debieten van 1 m³/h tot en met 39 m³/h, en past zichzelf aan alle systemen aan. Alle uitvoeringen dragen een A-label voor hun energiezuinigheid. Ook deze pomp is uitgerust met de Autoadapt-functie, waardor de pomp eenvoudig is te installeren en de klant een perfecte balans biedt tussen comfort en energiezuinigheid.

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Industrie