EW11 cover 600
April 2016

Breeam Excellent voor gerenoveerd FIRST Rotterdam

BREEAM-600x400

Direct tegenover het architectonisch verantwoorde Rotterdam Centraal verrijst de kantoorlocatie FIRST. Maar liefst twee verdiepingen werden volledig ingericht als technische ruimte. Hierin bevinden zich alle belangrijke E- en W-installaties. Het gebouw is Breeam Excellent ontworpen op basis van onder meer de Eneco wko-installatie, de toegepaste warmtepompen en het gebruik van stadsverwarming.

Daarnaast beschikt FIRST Rotterdam over pv-panelen, een grijswatersysteem en een gebouwbeheersysteem dat zowel de elektrische als klimaatsystemen aanstuurt.
FIRST is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau De Architecten Cie. De stijl is modern en internationaal, de uitstraling klassiek. De architectuur en hoogbouw passen in de omgeving en sluiten onder meer aan op het tegenovergelegen Groot Handelsgebouw.

Sanitaire installaties

De sanitaire installaties maken gedeeltelijk gebruik van het grijs- watersysteem waarbij regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het spoelen van de toiletten bij Robeco.

Prefabricage

Alle installaties zijn zoveel mogelijk geprefabriceerd en just-in-time op rollende transportmiddelen geleverd. Hierdoor was het mogelijk alle systemen relatief eenvoudig te verplaatsen en op de werkplek te distribueren. Met twee bouwliften is alles naar de juiste plaats getransporteerd.

Verlichting-600x400In de kantoren is gebruikgemaakt van T5-verlichting; voor de rest is in het hele gebouw ledverlichting geinstallateerd. Bij de keuze voor de armaturen is door de architecten expliciet rekening gehouden met functie, sfeer en stijl.

Regelinstallatie

De regelinstallatie is een van de belangrijkste elementen op basis waarvan het gebouw Breeam Exellent is gecertificeerd. Zowel de elektrische systemen als de klimaatvoorziening worden op deze manier zo energiezuinig mogelijk aangestuurd.

Cv- en GWK-installaties

Op de benedenverdieping wordt gebruikgemaakt van vloerverwarming en -koeling. In het gehele gebouw zorgen de klimaatplafonds voor het gewenste klimaat per zone.

Klimaatplafonds

De klimaatplafonds zijn per zone (3,60 m breed) te regelen; door het koppelen van zones is de regeling ook af te stemmen op een volledige ruimte. Veel aandacht is besteed aan de onzichtbare integratie van de speakers en luchtroosters in het plafond.

Luchtbehandeling en ventilatie

De vele luchtbehandelingskasten staan voor een belangrijk deel op het dak van de 31e verdieping.

Sprinkler-600x400Elke verdieping beschikt over een sprinklerinstallatie die centraal wordt gevoed door de pompinstallatie in de kelder. Centraal is er een brandmeldpaneel.

Koelen en verwarmen

De installaties voor koeling, verwarming en luchtbehandeling zijn op de achtste en 31e verdieping geplaatst voor het koelen en verwarmen van respectievelijk FIRST (de onderste laag van acht verdiepingen) en de toren van 31 verdiepingen.

Sprinkler en brandbestrijdingsinstallaties

Iedere verdieping beschikt over een sprinklerinstallatie die centraal wordt gevoed door de pompinstallatie in de kelder. Centraal is er een brandmeldpaneel.

Tekst: Marjolein de Wit
Fotografie: Industrie