Omslag EW09 600
17 maart 2023

6 % meer vrouwen in techniek lost tekort aan vakmensen op

vrouwen in techniek

6 % méér vrouwen in de techniek en het tekort aan vakmensen in de installatietechniek is verdwenen. Het is een eenvoudig rekensommetje dat Tanja Loeff-Hageman maakte tijdens de eerste themasessie ‘Techniek Inclusief’. Het installatievak aantrekkelijker maken voor minder vertegenwoordigde groepen loont volgens de vicevoorzitter van Techniek Nederland. En dat geldt zeker voor het onbenutte potentieel van vrouwen.

De themasessie was de eerste in het kader van de pilot ‘Techniek Inclusief werken’. In deze pilot werken tien bedrijven samen aan een solide plan van aanpak om vrouwen te werven voor hun organisaties én om hen te behouden. Het doel is uit te vinden waaróm vrouwen, maar ook andere minder vertegenwoordigde doelgroepen zich minder welkom, thuis en veilig voelen op de technische arbeidsmarkt. De deelnemende bedrijven krijgen inzicht in de kansen die een diverse en inclusieve werkomgeving. Ook bieden de themasessies handvatten om dit stap voor stap te realiseren binnen het bedrijf.

Techniek wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen

Techniek Nederland was op 13 maart organisator van de eerste themasessie. Eén van de sprekers op deze eerste bijeenkomst was Tanja Loeff-Hageman, directeur van Installatiebedrijf Tibo-Veen en vicevoorzitter van Techniek Nederland. Loeff-Hageman is hoopvol over de participatie van vrouwen. ‘Techniek wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen’, zo zei ze. ‘Het werk wordt fysiek minder zwaar en het aantal vrouwen in technische opleidingen groeit, al blijft de techniek met slechts 14% vrouwen een mannenwereld. Als we de instroom kunnen optrekken naar 20% zouden de tekorten opgelost zijn’, zo rekende zij de bedrijven hoopvol voor.

Verdubbeling van aantal vrouwen

In haar eigen bedrijf Tibo-Veen is zij ook dagelijks bezig met diversiteit. De provincie Noord-Brabant heeft het bedrijf uitgeroepen tot één van Brabants Besten in het kader van sociaal innovatief werkgeverschap. Sinds de komst van Loeff-Hageman is het aantal vrouwen verdubbeld. ‘We werken veel samen met basisscholen, het vmbo en zijn Hotspot voor Sterk Techniekonderwijs (STO). Hiermee proberen we ook meisjes te enthousiasmeren voor techniek.’ Aan Loeff-Hageman werd gevraagd of het vrouwelijk rolmodel een rol speelt om de instroom te bevorderen. ‘Ik denk het wel. Onlangs heb ik 3 vrouwelijke stagiaires aangenomen. De docent van het vmbo gaf aan dat dit wel degelijk een positieve invloed heeft.’

Lees ook:

Techniek Inclusief

De pilot ‘Techniek Inclusief’ is de eerste activiteit die voortkomt uit het ‘Aanvalsplan Techniek’, waarin diversiteit en inclusie belangrijke pijlers zijn. Aan de pilot doen tien organisaties mee: Omrin, AEB Amsterdam, Boon Edam, Sonion, VolkerWessels, Terberg Benschop BV, BTO Barneveld, Van Dorp, Endenburg en Breman. Wil je op de hoogte blijven van Techniek Inclusief? Lees dan de terugblikken van de themasessies op www.techniekpact.nl