EW07 omslag 600
14 november 2023

8 teams maken werk-woonconcept voor Keilekwartier Rotterdam

16 november: Techathon 2023

techathon-opening

In één dag tijd een toekomstbehendig werk-woon concept bedenken voor een kavel in het Keilekwartier in M4H in Rotterdam. Dat is de opzet van de Techathon ’23 op 16 november in de Fruitvis in Rotterdam. De opening, presentaties van de pitches en bekendmaking van de winnaar van de Techathon zijn via een livestream voor iedereen te zien via www.tnl.nu/techastream23

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam staan voor de uitdaging van de herontwikkeling van stadshaven Merwe-Vierhavens (M4H). M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District: de plek in de regio voor innovatieve maakindustrie. M4H transformeert naar een energiek stadsdeel voor wonen en werken. Hiervoor wordt een uniek programma met een vernieuwende mix ontwikkeld. Met deze Techathon wil de technieksector Rotterdam helpen bij het realiseren van het doel.

8 teams

Aan het evenement doen acht verschillende teams mee, waarin per team twee getalenteerde medewerkers van (installatie)bedrijven samenwerken met vier hbo- en twee mbo-studenten. De teams krijgen precies één dag de tijd om hun plan af te ronden en samen te vatten in een aansprekende pitch. Een deskundige jury onder leiding van Egbert van der Wal, directeur Havenbedrijf Rotterdam, beslist welk team deze vierde Techathon wint.

Lees ook:

Techathon kader

Kijk mee met livestream Techathon ’23

De plenaire onderdelen van de Techathon zijn via een livestream voor iedereen te zien via www.tnl.nu/techastream23. Dit zijn de opening van 08.30 tot 09.00 uur, de pitches van 17.00 tot 18.00 uur en bekendmaking van de winnaars van 18.30 tot 19.00 uur.

 

De winnaars van 2020, 2021 en 2022

  • In 2020 was het team Heijmans de eerste winnaar van de Techathon. Het team bestond uit medewerkers van Heijmans die samen met studenten van de Haagse Hogeschool en MBO Rijnland de nadruk legden op het belang draagvlak te creëren onder bewoners. Daarvoor bedachten zij inventieve manieren om hen bij de verduurzaming van hun wijk te betrekken.
techathon2
  • In 2021 bedacht het winnende team van installatiebedrijf Kuijpers samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam en het ROC Tilburg aan een plan waarbij de nadruk werd gelegd op de andere manier waarop de nieuwe generatie aankijkt tegen bezit. Met dat uitgangspunt bedacht het team om het naast het oude postgebouw gelegen stationsgebouw te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. onderdeel van dat plan was ook het nieuwe binnenplein nadrukkelijk niet alleen een plek wordt voor de nieuwe gebruikers van het oude Postkantoor , maar ook een openbare ruimte.
  • In 2022 werd de jury enthousiast van het plan van het team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland voor de herontwikkeling van het Hoefkwartier in Amersfoort. Het team kwam met het idee voor een Digital-twin, een digitale wijk, waarin het echte Hoefkwartier kan worden gesimuleerd en geregeld.