Omslag_EW05 600
10 april 2024

8300 meiden maken tijdens Girls' Day 2024 kennis met techniek

girls day

Op Girls' Day (11 april) gaan ruim 8300 meiden tussen de 10 en 15 jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT  verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben.

Meiden komen op hun pad naar een baan in bèta, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren.  Al meer dan 10 jaar organiseert VHTO, expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling daarom Girls' Day. VHTO koppelt scholen en bedrijven aan elkaar en vraagt jaarlijks aandacht voor de noodzaak de hordes die meiden tegenkomen weg te nemen.

Hordes

Het zijn volgens Sahar Yadegari hordes die jongens niet tegenkomen en die ervoor zorgen dat meiden onvoldoende gebruik maken van hun talent of interesse in een technisch beroep en kiezen voor een andere richting. De directeur van VHTO stelt dat bij hun geboorte net zo veel meisjes als jongetjes potentieel interesse hebben in techniek. Maar tegen de tijd dat ze volwassen zijn, staan tegenover elke tien mannen die werken in de techniek nog geen 2 vrouwen. ‘We denken als samenleving nog te vaak dat het aan de meiden zelf ligt dat ze niet voor een technische opleiding of beroep kiezen. Ze zouden geen interesse hebben, niet vies willen worden, of liever zorgen dan lassen. De waarheid is echter dat we meiden vanaf hun jongste leeftijd op allerlei manieren áfleren om hun interesse in techniek verder te ontwikkelen. Dat kunnen en moeten we veranderen.’

Ander speelgoed

Yadegari heeft nog meer voorbeelden. 'Al op heel jonge leeftijd krijgen meiden ander speelgoed dan jongens. Waar een jongen Knex krijgt, geven we meiden een pop. Zo sturen we de interesses van onze kinderen al heel vroeg. Op school krijgen meiden minder vaak een technische richting geadviseerd. Daarnaast zíen meiden bijna nooit vrouwen in een technisch beroep. Overwinnen meiden al deze hordes, dan worden ze op de werkvloer nog vaak geconfronteerd met vooroordelen over hun expertise.

17.169 vrouwen in de techniek

Volgens cijfers van brancheorganisatie Techniek Nederland telde de technieksector in het jaar 2020 15.406 vrouwen. Dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller. ‘Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken. Als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. En de branche biedt geweldige mogelijkheden om door te groeien. Dat is belangrijke informatie voor meiden die over hun opleiding nadenken. Daarom is Girls’ Day voor ons een belangrijke dag.’

Installatiebedrijven

Installatiebedrijven doen dan ook dit jaar weer mee aan Girls’ Day. Zo ontvangt installatiebedrijf Verkerk uit Zwijndrecht op 11 april bijna 70 jonge meiden van Basisschool de Twee Wieken in Zwijndrecht en vmbo-school Loket Zwijndrechtse Waard. Zij komen deze ochtend kennis maken met de techniek. Het installatiebedrijf vindt het erg belangrijk dat meisjes de kans krijgen om interesse in techniek te ontwikkelen en hechten belang aan een inclusieve en diverse organisatie. Tijdens het bedrijfsbezoek volgen de meisjes een programma van drie uur. Zo krijgen ze een korte introductie van het bedrijf, een rondleiding bij het Verkerk Training Center, maken kennis met (vrouwelijke) professionals en gaan hands-on aan de slag met leuke doe-activiteiten. 

Andere bedrijven uit de installatiesector die dit jaar activiteiten organiseren op Girls’ Day zijn: Hoppenbrouwers Techniek, Equans, Den Haag; Hamer installatietechniek in Apeldoorn, Johnson Controls in Rotterdam, Kuijpers in Den Bosch, SPIE Leeuwarden, Unica in Bodegraven, Van Dorp in Venlo, Van Tilburg Energie Design in Horst en InstallatieWerk/IWBZ Zwijndrecht.

Lees ook:

vakvrouwen video

Als een kind in een snoepwinkel

Hoppenbrouwers Techniek laat op 11 april op haar vestigingen in Den Bosch, Arnhem, Udenhout en Goedereede groepjes meiden van middelbare scholen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met techniek. En met rolmodellen, zoals Melissa van den Diepstraten - van der Wegen. Melissa is 33 jaar en werkte een tijd in de horeca, maar voelt zich alleen in de techniek écht op haar plek. Als onderhoudsdeskundige bij Hoppenbrouwers Techniek komt ze met veel verschillende aspecten van de techniek in aanraking. ‘Ik voel me hier als een kind in een snoepwinkel’.
Dat geldt ook voor Kaylee Pompe(19). Ze werkt bij Van den Pol Elektrotechniek en rondt binnenkort haar technische beroepsopleiding af. Als kind hielp ze haar vader al bij allerlei technische klussen. Ze vindt het heel normaal dat meisjes kiezen voor een technische opleiding. Kaylee: ‘Ik vind dat iedereen het kan. Er zitten ook meisjes in het leger.’

Bekijk hier de video met de met technische vakvrouwen Kaylee en Melissa

power talk

Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk

Op donderdag 11 april zijn er bij veel techniekbedrijven speciale activiteiten voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook Techniek Nederland besteedt aandacht aan Girls’ Day. De brancheorganisatie presenteert voor het eerst de Girls’ Day Powertalk, een keynote speech door een gezichtsbepalende vrouw die betrokken is bij de technieksector. De eerste ‘Powertalker’ is Aukje Kuypers, algemeen directeur van Koninklijke Kuijpers. Vanuit haar eigen ervaring geeft ze haar versie op de positie van vrouwen in de techniek. Begin volgend jaar wijst Aukje zelf de vrouw aan die de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk 2025 zal uitspreken.