EW06 Omslag 600
24 februari 2022

De meisjes van nu zijn de vakvrouwen van morgen

Girls' Day 2022: 7 april

opening 1Foto: Liesbeth Dingemans

Op 7 april staan weer duizenden jonge meiden tussen de 10 en 15 jaar te trappelen om een kijkje te nemen achter de schermen van honderden techniekbedrijven door heel Nederland. Ook installatiebedrijven grijpen de kans aan om deze jonge doelgroep aan zich te binden.

De meisjes van vandaag zijn de zo vakvrouwen van de toekomst, die de jongens moeten helpen bij het vormgeven van de energietransitie. In E&W maart vertellen drie installatiebedrijven uitgebreid waarom zij Girls’ Day aangrijpen om de meisjes nu al vast kennis te laten maken met installatietechniek.

Esther Loman 7565

Kuijpers hoopt dat de meisjes hun ouders vertellen hoe leuk installatietechniek is

Op de vestigingen in Utrecht en Zaltbommel ontvangt technisch dienstverlener Kuijpers dit jaar veertig meisjes per dagdeel en locatie. ‘Onder begeleiding van een vrouw uit de techniek leggen zij in kleine groepjes een parcours af door het pand’, vertelt Esther Loman van Kuijpers. Op het programma staan onder andere een ‘radiator challenge’ en kaarsenstandaard lassen. Maar ook een schakelbord waarop de meisjes na een instructie de juiste schakelingen moeten maken om een lamp te laten branden. Het doel van Esther is dat de meisjes ’s avonds aan tafel hun vaders en moeders vertellen over de technische branche.

Sanne Houx foto juni 2021

Voor Van Dorp is Girls’ Day een investering voor de lange termijn

Voor Van Dorp installaties is de deelname aan Girls’ Day een investering voor de lange termijn. ’Er is een groot tekort aan technici om de energievoorziening van de toekomst veilig te stellen. De meisjes van nu hebben we daarvoor straks als zij volwassen zijn heel hard nodig’, zegt Sanne Houx van Van Dorp dat meisjes ontvangt op haar vestigingen in Venlo en Boxtel. Onder andere een quiz en een workshop in de werkplaats staan op het programma.

Nikki de Koster

Saman zoekt nieuwe superhelden

De Saman Groep in Zierikzee zoekt nieuwe superhelden om haar klanten in Zuidwest-Nederland te helpen bij de verduurzaming. Nikkie de Koster van Saman ziet Girls’ Day als een mooie aanleiding om de contacten met de scholen in de buurt te intensiveren. ‘We willen niet te diep de techniek ingaan met de meisjes. Het moet herkenbaar en concreet zijn en we hopen vooral dat ze veel plezier gaan hebben.’ De meisjes gaan onder andere aan de slag om een solar zonnebloem in elkaar te zetten en moeten op zoek naar de antwoorden op de Saman-kennisquiz door goed op te letten bij de rondleiding en te zoeken in de showroom.

Rian_van Heur 4089

Aanmelden kan nog tot 11 maart

De organisatie van de Girls’ Day is sinds tien jaar in handen van het VHTO. Projectmanager Rian van Heur hoopt dat de aantallen van de laatste Girls’Day in 2019 worden overtroffen. Dat jaar bezochten ruim 10.000 meisjes van meer dan 300 scholen de circa 380 deelnemende bedrijven in heel Nederland. Van Heur: ‘De deelnemende scholen vinden het belangrijk dat meisjes kunnen ervaren dat techniek óók leuk is, zodat een keuze voor een technisch beroep over een paar jaar net zo logisch is als een keuze voor een zorgberoep of economisch beroep.’

Scholen en bedrijven kunnen zich nog tot 11 maart aanmelden via de website van het VHTO.

Lees het uitgebreide artikel hier online of in het vakblad E&W Installatietechniek maart dat op 4 maart op de deurmat ligt.