EW07 omslag 600
29 maart 2023

Meisjes kiezen steeds vaker voor technische carrière

30 maart: Girls’ Day 2023

girlsday-web 2023

Meisjes vinden steeds vaker de weg naar een opleiding in de techniek. Die conclusie trekt Techniek Nederland aan de vooravond van Girls’ Day, op donderdag 30 maart. De dag is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen.

Girls’Day is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. DE dag wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd. De maatschappelijke betekenis van de technieksector neemt snel toe. De energietransitie is onuitvoerbaar zonder techniek, voor innovaties in de gezondheidszorg geldt hetzelfde. Om dat voor elkaar te krijgen moeten ook vrouwen aan de slag in het vak. Bijvoorbeeld om te gaan werken als installatiemonteur, maar bijvoorbeeld ook als adviseur, ontwerper en data-analist. Girls’Day heeft als doelstelling meisjes op jonge leeftijd in aanraking te brengen met de mogelijkheden die de technieksector hen in de toekomst kan bieden.

Techniek wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen

Het aantal meisjes dat dit schooljaar heeft gekozen voor een technische vmbo-opleiding ligt maar liefst 21% hoger dan in 2021- 2022. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is niet verrast door de grotere instroom van meisjes. ‘Van alle sectoren biedt de techniek waarschijnlijk het allerbeste uitzicht op een interessante en succesvolle loopbaan. Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zwaar materiaal maakt meer en meer plaats voor slimme techniek. Daar komt bij dat de cultuur in techniekbedrijven volop in beweging is; communicatieve vaardigheden, creativiteit en teamwork zijn belangrijker dan ooit. Werken in de techniek wordt daardoor steeds aantrekkelijker, voor mannen én vrouwen.’

Lees over de Girls'Day 2022: De meisjes van nu zijn de vakvrouwen van morgen

De vrouwen zijn in aantocht, maar er is nog veel werk te doen

De instroom in het vmbo bij het technisch profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) groeit licht. Dit schooljaar is 5,8% van de studenten een meisje; in het schooljaar 2021-2022 was dat 5%. Terpstra: ‘Er moet dus nog veel gebeuren. Daarom is het goed dat veel techniekbedrijven op Girls’ Day in actie komen en activiteiten organiseren. Techniek moet je zien en beleven, in de praktijk.