Omslag_EW05 600
22 juni 2023

Met hybride installatie daalt gasgebruik met 75%

hybride

Hybride cv-installaties leveren aantoonbaar forse besparingen op gas en energiekosten. Dat blijkt uit het 'Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving’ waarvoor het energiegebruik van 120 woningen een jaar lang werd gemonitord. Gemiddeld daalde het gasgebruik met 75%, terwijl ze 2360 kWh extra elektriciteit gebruikten. Per saldo leverde dit de huizen een gemiddelde jaarlijkse besparing op van bijna 1000 euro per woning.

De resultaten werden op de langste dag van het jaar bekendgemaakt tijdens het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ in TivoliVredenburg. Het uitgebreide onderzoek werd uitgevoerd door Smart Energy Foundation in opdracht van onder andere de Nederlands Verwarmingsindustrie (NVI) dat op dezelfde dag bekendmaakte een doorstart te maken onder de naam NVI-GO (Nederlandse verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving). Andere initiatiefnemers om middels een onderzoek de werkelijke prestaties van hybride systemen in de praktijk vast te stellen, zijn Techniek Nederland, de ministeries van BZK en EZK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Geen bouwkundige aanpassingen

De resultaten werden gehaald zonder dat de woningen in het project bouwkundig zijn aangepast. Het gemiddelde resultaat is zeer positief. NVI-GO merkt wel op dat het gemiddelden zijn. In het onderzoek waren deelnemers die meer dan 90% bespaarden op hun gasgebruik, maar ook deelnemers die minder dan 40% bespaarden. Ook bleek dat de kwaliteit van het afgiftesysteem en de regeltechniek van cruciaal belang is om in elke situatie tot goede prestaties te komen.

Sterke groei

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland was ook naar Utrecht gekomen. Hij had in de ochtend met een blij gevoel de krant opengeslagen, zo zei hij. ‘De uitkomsten van het demonstratieproject laten zien dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn in de energietransitie. Ik verwacht dan ook dat de groei van hybride warmtepompen de komende jaren net zo hard zal gaan als we de afgelopen jaren hebben gezien bij zonnepanelen. Zo komen de klimaatdoelen snel dichterbij.’

Klimaatwinst

Het was voor Terpstra ook het moment om minister De Jonge van BZK een compliment te geven. ‘De uitkomsten onderstrepen nog eens dat dat minister De Jonge van Binnenlandse Zaken terecht heeft gekozen voor normering van cv-installaties vanaf 2026. Hybride warmtepompen worden de standaard voor het verwarmen van woningen. En dat gaat veel klimaatwinst opleveren’, aldus Terpstra die eraan toevoegde dat de technieksector op dit moment al veel monteurs opleidt om al die hybride warmtepompen in de komende jaren te gaan plaatsen. ‘Dat geldt voor monteurs die nu nog alleen cv-ketels plaatsen, maar ook voor zij-instromers en schoolverlaters. En we gaan onze opleidingsinzet nog verder intensiveren. In elke regio komt een opleidingslocatie voor hybride warmtepompen.’

Lees ook: Nieuwe stichting wil CO2-reductie in woningbouw en utiliteit versnellen

De resultaten

In het demonstratieproject worden hybride installaties in circa 200 woningen, die qua bouwjaar en type uiteenlopen, gedurende minimaal één stookseizoen gemonitord. De voorlopige uitkomst die in Utrecht bekend werd gemaakt is op basis van een analyse van de resultaten van 120 woningen met toestellen van diverse merken. De deelnemende woningen hadden over de twee jaar voorafgaand aan het project een gemiddeld gasgebruik van 1850 m3. Door plaatsing van het hybride systeem, daalde het  gasgebruik naar 475 m3. Om deze besparing te behalen, gebruikten de woningen gemiddeld 2360 kWh aan extra elektriciteit per woning. Op basis van de energietarieven volgens het prijsplafond (1,45 euro voor een kuub gas en 0,40 euro voor een kWh) resulteert dit in een jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning. Voor deelnemers aan het project die zonnepanelen op hun dak hebben viel de besparing volgens NVI-GO nog groter uit.