EW05 Omslag 600
10 april 2025

Nieuwe kansen voor installateurs dankzij flexibel energiemanagement

TenneT maakt 9 GW netcapaciteit vrij

batterijpark bovenaanzicht-webBovenaanzicht batterijpark (foto: TenneT)

TenneT stelt met een nieuw type contract maar liefst 9,1 gigawatt aan ruimte op het overvolle hoogspanningsnet beschikbaar. Deze capaciteit komt ten goede aan bedrijven die flexibel om kunnen gaan met hun energieverbruik – waaronder batterijsystemen, procesindustrie en partijen met noodvoorzieningen. Voor installateurs biedt dit direct kansen in het ontwerp, de realisatie én optimalisatie van deze flexibele energiesystemen.

Het Nederlandse elektriciteitsnet loopt op veel plekken tegen zijn grenzen aan. Door deze congestie staan veel bedrijven op een wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere aansluiting. TenneT introduceert nu het tijdduurgebonden transportrecht (TDTR): een flexibel contract waarmee bedrijven energie mogen afnemen of leveren tijdens 85% van het jaar. De overige 15% kan TenneT beperken, bijvoorbeeld bij piekmomenten.

Kansen voor installateurs: van batterijen tot EMS

De meeste aanvragen voor deze nieuwe contractvorm zullen gaan komen van exploitanten van grootschalige batterijparken. Daarnaast is TDTR interessant voor organisaties met eigen noodstroomvoorzieningen, of die actief zijn in de procesindustrie. TenneT verwacht dat flexibel ingestelde gebruikers dankzij TDTR en dynamische tarieven tot 65% kunnen besparen op nettarieven. Een aantrekkelijk uitgangspunt voor installateurs die waarde willen toevoegen met innovatieve oplossingen.

Voor installateurs betekent de nieuwe contractvorm van TenneT dat er een toenemende vraag zal ontstaan naar slimme installaties die flexibel kunnen schakelen tussen gebruik, opslag en teruglevering van elektriciteit. Kansen liggen er op de volgende terreinen:

  • Advies en installatie van batterijsystemen en bijbehorende vermogensvoorziening.
  • Plaatsen van slimme sturingssystemen (EMS) die rekening houden met tijdsafhankelijke netcapaciteit en tarieven.
  • Integratie van zonnepanelen of WKK’s met tijdsgebonden netaansluitingen.
  • Monitoring en onderhoud van flexibele energiesystemen.

Beperkte ruimte, grote vraag

Hoewel TenneT 9,1 GW vrijmaakt, is de interesse ervoor nog groter dan dit aanbod. Tot nu toe is er voor meer dan 70 GW aan TDTR-capaciteit aangevraagd. TenneT wijst de beschikbare ruimte toe op basis van het 'first come, first served'-principe, waarbij maatschappelijke waarde ook wordt meegewogen. Inmiddels is 2,3 GW toegekend. De verwachting is dat deze ontwikkelingen zich snel zullen uitbreiden, ook richting het middenspanningsnet via de regionale netbeheerders. Voor installateurs loont het dus om nu al in te spelen op deze trend en hun kennis van flexibiliteitscontracten en netcongestieoplossingen op te bouwen.

Lees meer over deze nieuwe contractvorm op de website van TenneT

Lees ook:

- Auto thuis opladen buiten de spits geeft 68% meer ruimte op het stroomnet