Omslag_EW05 600
2 februari 2021

Claudia Reiner: 'Meepraten in Brussel is essentieel'

Claudia

‘De Europese lobby is voor de leden van Techniek Nederland belangrijker en actueler dan ooit.’ Dat zegt Claudia Reiner deze maand in het vakblad E&W Installatietechniek. De vicevoorzitter van de brancheorganisatie bracht bij de Europese Commissie in Brussel het tekort aan technische vakmensen onder de aandacht en zocht steun voor het samenwerkingsprogramma ‘Mensen Maken de Transitie’.

Claudia Reiner, al sinds 2013 vicevoorzitter van Techniek Nederland had een ontmoeting met eurocommissaris Nicolas Schmit van Werkgelegenheid en eurocommissaris Thierry Breton van MKB en ondernemerschap. Met hen besprak zij onder meer hoe de brancheorganisatie het tekort aan technische vakmensen wil aanpakken en hoe de Europese Unie daarbij kan helpen.

Meepraten in Brussel

‘Meepraten in Brussel is nodig’, zegt Reiner in het artikel in E&W over haar bezoek aan het Europese hoofdkwartier. ‘Dáár worden de regels gemaakt waarmee we als Nederlandse installatiebranche straks te maken krijgen. De Europese Unie maakt plannen en wetgeving voor het energiezuinig maken van woningen en gebouwen. Ook het omscholen van technische vakmensen voor de energietransitie en digitalisering staan hoog op de agenda. De toekomst wordt groener en digitaler. De technieksector is onmisbaar om die verandering te realiseren. Het is belangrijk om dat juist nu onder de aandacht te brengen in Brussel’, aldus de vicevoorzitter over haar bezoek aan Brussel.

‘Mensen maken de transitie

Aanleiding voor het bezoek aan de eurocommissarissen in Brussel was het programma Pact for Skills. Met dit programma stimuleert de EU scholing en bijscholing van vakmensen. De technieksector in Nederland loopt volgens Reiner voorop in Europa bij de aanpak om technische vakmensen bij te scholen voor duurzame technieken. Zij informeerde de EU-politici onder meer over het samenwerkingsprogramma ‘Mensen Maken de Transitie’. In dit leer- en innovatieprogramma werken installateurs en bouwers samen met netbeheerders, vakbond en onderwijskoepels aan slimmere processen en (bij)scholing van werknemers. Bij haar gesprekspartners drong zij aan op ondersteuning en stimulering door de EU van de publiek-private samenwerking op het gebied van energietransitie, arbeidsmarkt en scholing.

Lees hier het volledige artikel 'Vicevoorzitter Claudia Reiner  brengt Techniek Nederland naar Brussel' in het vakblad E&W Installatietechniek