EW04 Omslag 600
21 november 2018

Een warmtepomp kopen van de opbrengst van je grond

huisje.JPG

Een aantal gemeenten wil zelf de verduurzaming van particuliere woningen gaan financieren. Zij willen huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te verkopen aan de gemeente. Met de opbrengst kan de huizenbezitter dan bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen en het huis isoleren.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag op de voorpagina. Het plan wordt gebracht als een variant op het voorstel van de Klimaattafels de verduurzaming van huizen te realiseren middels gebouwgebonden financiering, zo bevestigden betrokkenen aan de Volkskrant.

Tijdelijke erfpacht

In deze constructie, in feite tijdelijke erfpacht, huurt de eigenaar de grond terug van de gemeente totdat hij de lening heeft afgelost. Het kan een oplossing zijn om woningeigenaren die minder draagkrachtig zijn over de streep te trekken en ‘mee te doen’ in de energietransitie.

Paardenmiddel

Leeuwarden, Haarlemmermeer, Arnhem en Nijmegen zouden volgens die bronnen graag willen experimenteren met de erfpachtvariant van gebouwgebonden financiering. Ook de Bank Nederlandse Gemeenten. Er is niet alleen maar enthousiasme over het creatieve voorstel, zo blijkt uit het artikel in de Volkskrant. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft veel bedenkingen en beschouwt de erfpachtvariant als een ‘uiterst complex paardenmiddel’.

Speciale hypotheken

De klimaatonderhandelaars hebben de financiële instellingen gevraagd hiervoor een oplossing te bedenken. Banken en verzekeraars denken op verzoek van de klimaatonderhandelaars al na over het ontwikkelen van speciale hypotheken. In E&W december staat hierover een uitgebreid artikel hoe ver banken al zijn. Daarin komen ook de juridische en andere obstakels aan de orde die er zijn om snel tot zogenoemde gebouwgebonden financieringen te komen.

Lees ook: ‘Wat zijn de kansen voor gebouwgebonden financiering?