Omslag_EW05 600
1 november 2019

Eerste all-electric recreatiepark in Cadzand

Cadzand-klein

Cadzand krijgt een van de eerste all-electric en gasloze vakantieparken van Nederland. Alle vakantiewoningen van het nieuwe park Betteld-Cadzand worden gasloos gebouwd, er worden zo’n duizend zonnepanelen neergelegd en er is gekozen voor een innovatieve warmwatervoorziening.

Inmiddels is de verkoop gestart van de eerste veertig vakantiehuizen op een van de eerste duurzame parken van Nederland. Het nieuwe recreatiepark in Cadzand zal uiteindelijk uitbreiden tot ongeveer honderd verhuurobjecten.

Flamco eco

Eigenaar Bas Hobelman van Betteld-Cadzand vertelt op zoek te zijn gegaan naar manieren om zo energiezuinig mogelijke woningen te bouwen. Dat is onder andere terug te zien in de isolatie, ventilatie en warmteterugwin-units. Ook opgenomen in de huizen is de Flamco eco, een thermisch laadstation dat elektriciteit direct omzet in warmte en die opslaat om de woningen te voorzien van warmwater.

Beach Houses

De zogenoemde Beach Houses hebben een vloeroppervlak van 70 vierkante meter en zijn 5,5 meter hoog. Ze hebben twee verdiepingen en staan op een perceel grond van 350 tot 450 vierkante meter. Uiteindelijk zullen er zo’n honderd verhuurobjecten worden gebouwd. Om tot een all-electric park te komen, is gekozen voor samenwerking met het bedrijf Energy Building uit Rijssen.

Lees ook: Flamco wint Duurzaam Verwarmd Innovatie award

flamco.JPGHet thermisch laadstation van Flamco past zelfs in een keukenkastje.

Opslag in PCM's

De Flamco FlexTherm Eco is een thermisch laadstation dat elektriciteit - bijvoorbeeld van eigen pv-panelen - direct omzet in warmte en die opslaat in PCM's voor de warmwatervoorziening. De zouten in het PCM worden via een elektrische spiraal tot 70 oC opgewarmd waardoor ze vloeibaar worden. Bij een warmtapwatervraag koelt het zout weer af en geeft de energie in de vorm van warmte af aan de met water gevulde warmtewisselaars, die het tapwater opwarmen.

De FlexTherm Eco 6E levert 12,5 liter warm water per minuut (CW5). Een volle ‘batterij’ heeft voldoende afgiftecapaciteit voor minimaal 170 liter aan warm douchewater. In 2,5 uur is de FlexTherm Eco volledig opgeladen. Naast de standaardversie voor een gemiddeld huis-houden (type 6E = 7 kWh) is er een kleinere (type 3E = 3,5 kWh) en een grotere versie (type 9E = 10,5 kWh).