EW07 omslag 600
7 mei 2020

Kan aanpassing ventilatiesysteem corona voorkomen?

Techniek Nederland wil duidelijkheid RIVM over conclusies REHVA-rapport

ventilatie

‘Kan het aanpassen van ventilatiesystemen de verspreiding van het coronavirus voorkomen? Dat vraagt Techniek Nederland vandaag in een brief aan directeur Jaap van Dissel van het RIVM.

Aanleiding is de onduidelijkheid die ontstond over een advies van het REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning. In dat advies staan aanwijzingen dat het virus zich ook via de lucht kan verspreiden, bijvoorbeeld in scholen en kantoren. In dat geval zouden aanpassingen in het gebruik van ventilatiesystemen -en sanitaire voorzieningen- kunnen helpen in de strijd tegen het virus.

Vragen aan het RIVM

Techniek Nederland attendeerde haar leden eerder op het advies. E&W belde kort na de verschijning van het rapport al met een aantal fabrikanten. Daaruit bleek  dat goed onderhoud nooit kwaad kan, maar niet per se de verspreiding van het virus voorkomt. Nu heeft de brancheorganisatie besloten duidelijkheid te willen. 'Wij vinden het belangrijk dat we onze leden en hun klanten hierover correct en feitelijk informeren', schrijft de brancheorganisatie op haar website. 'Op de eerste plaats hebben we gevraagd of de overdracht van het coronavirus in gebouwen inderdaad kan plaatsvinden via de lucht? En als dat zo is, willen we graag weten of de adviezen in het rapport van REHVA bijdragen aan het voorkomen van besmetting.'

Scholen open

Op 11 mei, gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Mogelijk besluit het kabinet dat daarna ook kantoren en andere gebouwen weer open mogen. De antwoorden op de vragen noemt Techniek Nederland dan ook urgent.

Lees ook:

Adviezen van REHVA

REHVA geeft in het rapport onder meer de volgende adviezen:

  • Zorg altijd voor voldoende ventilatie;
  • Schakel 's nachts en in het weekend de ventilatie niet uit, maar laat het systeem op lagere snelheid draaien;
  • Zorg voor extra ventilatie door ramen regelmatig open te zetten. Dit geldt ook voor gebouwen die voorzien zijn van mechanische ventilatie;
  • Laat de luchtafzuiging in toiletten 24 uur per dag draaien;
  • Garandeer onderdruk voor ventilatie in toiletruimten;
  • Spoel toiletten met gesloten deksel.