Omslag_EW05 600
11 november 2020

PSV tackelt COVID-19 virus met UV-C-verlichting

credit-psv-media-psv-dressing-room-web(fotocredits: PSV)

Signify, de wereldleider in verlichting, gaat 15 Philips UV-C desinfecterende upper air-armaturen installeren in het Philips Stadion en PSV Campus De Herdgang in Eindhoven. Daarmee zijn de Eindhovenaren de eerste voetbalclub in Nederland die UV-C desinfectieverlichting van Signify in gebruik neemt. Vorige maand al werd een sportschool in Bloemendaal uitgerust met deze lampen. 

Een studie van de Universiteit van Boston wees uit dat de UV-C lichtbronnen van Signify bijzonder doeltreffend zijn in de strijd tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Om die reden vroeg eredivisieclub PSV aan Signify om UV-C desinfectieverlichting te installeren in enkele binnenruimtes zoals kleedkamers in het Philips Stadion en in een aantal ruimtes in trainingscomplex De Herdgang.

De werking

Signify’s UV-C-verlichting helpt bij het desinfecteren van de lucht, oppervlakken en voorwerpen. De verlichting breekt het DNA of het RNA van micro-organismen af, inclusief dat van virussen en bacteriën, waardoor deze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en onschadelijk worden. De lampen hebben een piekstraling van 254 nm, dichtbij de piekgolflengte voor het inactiveren van ziektekiemen, en daarmee ideaal voor het desinfecteren van lucht, oppervlakken en voorwerpen.

Inactiveringsvermogen virus van 99,99 %

Op de website www.innovationorigins.com is te lezen dat door een team aan de ‘Boston University School of Medicine’ is getest met verschillende doses UV-C straling. Het inactiveringsvermogen is beoordeeld onder verschillende omstandigheden. Een dosis van 5mJ/cm2 zou resulteren in een vermindering van het virus met 99% in 6 seconden. Op basis van de gegevens hebben de onderzoekers vastgesteld dat een dosis van 22mJ/cm2 in 25 seconden een vermindering van 99,9999% oplevert.

 

Veilig voor mensen

UV-C desinfecterende upper air-armaturen zijn te gebruiken terwijl er mensen in de ruimte zijn. Ze desinfecteren continu de lucht die door middel van natuurlijke convectie naar de bovenste luchtlagen stroomt. De gedesinfecteerde lucht stroomt op eenzelfde wijze terug naar de lagere luchtlagen in de kleedkamer en vermengt zich daar weer met de lucht. De armaturen zijn uitgerust met afscherming en optische bescherming om blootstelling aan de UV-C lichtbron te voorkomen.

Deskundige installatie

UV-C-verlichting vraagt om een deskundige installatie, zegt Michael Sebregts van Livingprojects. Zijn bedrijf is partner van Signify en adviseert klanten. ‘Een UV-C-installatie moet voldoen aan belangrijke veiligheidseisen. Wij maken licht- en stralingsberekeningen door middel van specifieke software. Wanneer de UV-C unit door PSV is geïnstalleerd, kunnen we meten, certificeren en adviseren over een juist gebruik. Daarom krijgt de daarvoor aangewezen persoon bij PSV ook uitleg en een certificaat voor het werken met UV-C licht.’

15 armaturen

In totaal worden nog deze maand 15 Philips UV-C desinfecterende upper air-armaturen plaatsen. Drie daarvan in de kleedkamers van de thuisploeg en drie in die van de bezoekende ploeg in het Philips Stadion. Ook worden er nog eens vijf in de kleedkamers van PSV Campus De Herdgang, en vier in de medische ruimte aldaar geïnstalleerd. De verlichting wordt aangebracht door professionals die het certificaat van Signify hebben behaald en installeren in overeenstemming met de veiligheidseisen en -instructies om te voorkomen dat mensen en dieren worden blootgesteld aan het UV-licht, dat hun huid en ogen kan beschadigen.

Lees ook:

signify

Signify wereldwijd CO2-neutraal en bekroond door VN

Signify (Euronext: LIGHT), de wereldleider in verlichting, meldt dat het bedrijf CO2-neutraliteit heeft bereikt voor al zijn activiteiten over de hele wereld en dat het 100% hernieuwbare elektriciteit gebruikt. Dankzij deze duurzame inspanningen ontving de fabrikant de Verenigde Naties de 2020 United Nations Global Climate Action Award.

Signify heeft zijn operationele uitstoot sinds 2010 met meer dan 70% verminderd door te kiezen voor energie-efficiëntere technologieën in zijn vestigingen, duurzamere transportmiddelen en een geoptimaliseerde logistieke planning, en minder reizen op een duurzamere manier. Met de zeer energiezuinige LED-verlichting bespaart een klant 50% op zijn elektriciteitsverbruik door conventionele verlichting. Een extra besparing van ongeveer 30% kan worden bereikt door het gebruik van connectiviteits- en lichtregelsystemen.