Omslag_EW05 600
21 november 2019

Waterstofbijmenging voor gasketels stap dichterbij

Remeha cv-ketels Kiwa-gecertificeerd voor waterstofbijmenging

remeha_en_kiwa_certificering_waterstofbijmengingArthur van Schayk, algemeen directeur Remeha (rechts) en Ronald Karel, directeur Kiwa Nederland bekrachtigen de certificering

Eén van de manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen is het toevoegen van waterstof aan aardgas, ook wel bijmengen genoemd. Remeha noemt de certificering door Kiwa van enkele van haar cv-ketels voor bijmenging van maximaal 20 procent aan waterstof een belangrijke eerste stap op weg naar uiteindelijk een fossielvrije toekomst.

Waterstof toevoegen aan aardgas werkt relatief eenvoudig. Via het bestaande gasnetwerk mengt de netbeheerder waterstof bij aan het bestaande aardgas. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur en de gecertificeerde ketels. Momenteel hebben diverse Remeha cv-ketels een Kiwa-certificering voor waterstofbijmenging van 0 tot 20 procent.

Liefst 8 procent CO2-reductie

‘Waterstofbijmenging is de meest pragmatische manier om snel een grote stap te maken in de CO2-doelen die wij nastreven’, zegt Marco Bijkerk, manager Innovatieve Technologies bij Remeha. ‘Wij laten zien dat onze cv-ketels nu al hun CO2-reductiebijdrage kunnen en willen leveren. Met een bijmenging van 20 procent waterstofgas realiseren we al een CO2-reductie van 8 procent.

remeha-plaatje2

Starten met bijmenging

Kiwa toonde vorige jaar al aan dat netbeheerders het gasnet relatief eenvoudig geschikt kunnen maken voor de distributie van waterstof. Het ontwikkelen van een voor waterstof geschikte cv-installatie is daar een voorbeeld van. Om echter naar 100% waterstof over te stappen is veel groene stroom nodig. ‘Op korte termijn is 20 procent bijmenging een realistische maatregel’, zegt Falco Thuis, Business Unit Manager bij Kiwa, ‘aangezien de hoeveelheid beschikbare waterstof nu nog zeer beperkt is.

De volgende stap

In de Rotterdamse wijk Rozenburg testen Remeha en Bekaert en Gasterra/DNV sinds afgelopen juni reeds een 100 procent waterstof cv-ketel. De gehele keten wordt daarbij onder de loep genomen; opwekking van groene stroom, de elektrolyse en het transport via bestaande leidingen naar de Remeha Hydra, een 100% waterstof cv-ketel.