EW04 Omslag 600
5 maart 2021

Woonwijk in Wagenborgen gaat over op waterstof

Aardgasvrij met waterstof

WaterstofWijk -los

In Wagenborgen (Groningen) wordt binnenkort een woonwijk uit de jaren 70 aangesloten op een waterstofnetwerk. Met dit project willen Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis aantonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Het gaat in het dorpje in de gemeente Eemsdelta om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. ‘Met deze pilot in een oudere woonwijk doen we, samen met bewoners en de deelnemende partijen, ervaring op hoe we woningen met behulp van waterstof het beste kunnen verduurzamen waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van de bestaande gasleidingen’ vertelt Sybe bij de Leij, innovatiemanager bij Enexis Groep.

40 bewoners

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. Van de 40 aangeschreven bewoners in deze wijk hebben inmiddels 30 toegezegd mee te willen doen aan dit project onder de naam WaterstofWijk Wagenborgen.

Eerst isoleren

Voordat het project start worden de 40 woningen eerst naar energielabel B gebracht. De woningen worden verwarmd met een hybride systeem waarbij een warmtepomp van Intergas draait op duurzaam opgewekte stroom. Op koude momenten springt een ketel bij die op waterstof draait. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductiekoken. De waterstof wordt deels geproduceerd door een nabij gelegen agrarisch bedrijf dat ook zorgt voor de opslag van de geproduceerde waterstof.

Luisteren naar bewoners

Bewoners hebben de belangrijkste stem in dit project. ‘Onze bewoners hebben ervoor gezorgd dat het project echt door kan gaan. Want zonder hen was er geen project’, vertelt directeur-bestuurder van Groninger Huis Laura Broekhuizen. ‘We hebben 40 woningen uitgekozen, de bewoners persoonlijk uitleg gegeven over het project en wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen om samen bij te dragen aan een duurzame toekomst.’

Zoektocht naar nieuwe energievormen

Wethouder duurzaamheid Meindert Joostens van Eemsdelta noemt het project in zijn gemeente belangrijk voor de lange termijn verkenningen in de zoektocht naar nieuwe energievormen. ‘Voor een succesvolle energietransitie is draagvlak van inwoners heel belangrijk. Daarom verheugt het ons dat zich zoveel gezinnen hebben aangemeld voor de pilot. Samenwerking tussen diverse partijen en bewoners is de sleutel tot succes. Daar is dit unieke project een mooi voorbeeld van’.

Lees ook eerder verschenen artikelen over waterstof:

 

 

Waterstof als onderdeel van energietransitie

Het afbouwen van het aardgasverbruik komt de komende jaren in een stroomversnelling. Daarbij wordt gestreefd naar het aardgasloos maken van 200.000 woningen per jaar, bijvoorbeeld door over te gaan op groen gas, een elektrische warmtepomp (hybride of all-electric) of een warmtenet. In de toekomst kan waterstof een waardevolle aanvulling zijn op dit palet aan mogelijkheden.