Omslag_EW05 600
6 juli 2023

Techathon '23: herontwikkeling stadshaven Merwe-Vierhavens

Techathon-beeld-600x337

Op 16 november gaan teams van mbo- en hbo-studenten en high potentials van installatiebedrijven tijdens de vierde editie van de Techathon een aanpak bedenken voor de herontwikkeling van stadshaven Merwe-Vierhavens in Rotterdam. Inschrijven voor deelname kan vanaf vandaag.

De Techathon is een initiatief van Techniek Nederland, Wij Techniek, TVVL en ISSO. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven komen samen om met elkaar out-of-the-box te werken aan een echt verduurzamingsvraagstuk uit de praktijk. Om samen, binnen 8 uur, een compleet plan te realiseren. Dat is de essentie van de Techathon.

Transformatie naar energiek stadsdeel

Dit jaar werken de organisatoren samen met de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam die voor de uitdaging staan stadshaven Merwe-Vierhavens (M4H) te transformeren tot energiek stadsdeel voor wonen en werken. Tijdens de Techathon gaan de deelnemende teams hiervoor in één dag een aanpak bedenken. Een onafhankelijke jury bepaalt aan het einde van de dag welk team de beste oplossing presenteert en daarmee een mooi geldbedrag voor het hele team wint.

Doe mee!

Voor studenten is deelname een unieke ervaring. Zij komen in contact met potentiële werkgevers. Wil jij bijdragen aan oplossingen voor dit maatschappelijke vraagstuk waarin techniek en de technieksector een belangrijke rol spelen, waar nog veel kennis in te ontwikkelen is en waar bedrijven in de branche mee worstelen? Schrijf je dan in via het aanmeldformulier
Inschrijven kan als geheel team, maar je kan je als bedrijf of hogeschool of ROC ook los aanmelden. Dan kijkt de organisatie of zij inschrijvingen kunnen combineren tot een compleet team.

Lees ook:

Kijk voor meer informatie over de Techathon en films van vorige edities op de site www.startmetconnect.nl/techathon

techathon2

De winnaars van 2020, 2021 en 2022

  • In 2020 was het team Heijmans de eerste winnaar van de Techathon. Het team bestond uit medewerkers van Heijmans die samen met studenten van de Haagse Hogeschool en MBO Rijnland de nadruk legden op het belang draagvlak te creëren onder bewoners. Daarvoor bedachten zij inventieve manieren om hen bij de verduurzaming van hun wijk te betrekken.

  • In 2021 bedacht het winnende team van installatiebedrijf Kuijpers samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam en het ROC Tilburg aan een plan waarbij de nadruk werd gelegd op de andere manier waarop de nieuwe generatie aankijkt tegen bezit. Met dat uitgangspunt bedacht het team om het naast het oude postgebouw gelegen stationsgebouw te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. onderdeel van dat plan was ook het nieuwe binnenplein nadrukkelijk niet alleen een plek wordt voor de nieuwe gebruikers van het oude Postkantoor , maar ook een openbare ruimte.

  • In 2022 werd de jury enthousiast van het plan van het team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland voor de herontwikkeling van het Hoefkwartier in Amersfoort. Het team kwam met het idee voor een Digital-twin, een digitale wijk, waarin het echte Hoefkwartier kan worden gesimuleerd en geregeld.