EW07 omslag 600
11 januari 2022

Tekort aan technici bedreiging voor klimaatdoelen Rutte IV

radio 1-gibs.JPG

De dag na de presentatie van de nieuwe ministersploeg benadrukte Doekle Terpstra in De Nieuws BV op radio 1 dat hij nog steeds positief is over de beleidsvoornemens, maar dat het daarbij wel belangrijk is dat de bewindslieden Techniek Nederland weten te vinden. ‘Zonder een praktische invulling die de bedrijven in de installatiesector kunnen geven aan de ambitieuze kabinetsplannen op het gebied van klimaat, zullen de plannen theorie blijven, aldus de voorzitter van Techniek Nederland.

In het gesprek met presentatrice Natasja Gibbs gaf Terpstra aan dat het bestaande tekort van 20.000 technici de komende jaren op dreigt te lopen tot 40.000. En naast dit kwantitatieve tekort is er volgens hem bovendien sprake van een kwalitatief tekort. ‘De 150.000 werknemers in de sector zullen voor een belangrijk deel moeten worden omgeschoold. Voor de realisatie van de energietransitie, een belangrijk speerpunt van het kabinet, hebben we veel meer groene skills nodig in de sector’, aldus Terpstra.

Mbo bevoordelen boven universiteit

Om dat te realiseren rekent de voorzitter op Robert Dijkgraaf, de pas aangetreden minister van OCW die naar zijn visie het middelbaar beroepsonderwijs zou moeten bevoordelen bij de allocatie van financiële middelen. ’De universiteiten zijn overvol. De studenten worden daar opgeleid voor vakken in de financiële en economische sector, terwijl we juist veel meer praktisch geschoolde technici nodig hebben om de doelstellingen van het nieuwe kabinet ook te kunnen realiseren’, zo brak Terpstra via het radioprogramma alvast een lans voor het beroepsonderwijs.

Zwarte gaten

Met een knipoog naar zijn wetenschappelijke achtergrond voegde Terpstra daaraan toe: ‘Robert Dijkgraaf heeft veel verstand van zwarte gaten, maar wij hopen dat het mbo voor hem geen zwart gat is. Wij zijn als brancheorganisatie ten volle bereid de minister te helpen bij de praktische invulling van de beloftes die hij bij zijn aanstelling heeft gemaakt richting het mbo.’

Beluister hier het volledige interview