EW11 cover 600
14 november 2024

Warmtepomp geen boosdoener maar oplossing voor netcongestie

Stoppen met verduurzamen is nergens voor nodig

67349c3a6638e

Voor elke oplossing duikt altijd wel weer een probleem op. Dragen warmtepompen aan de ene kant voor een belangrijk deel bij aan de terugdringing van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving, aan de andere kant zouden deze stroomvretende verwarmingssystemen juist bijdragen aan nog meer netcongestie op het toch al overvolle elektriciteitsnet. Die mythe prikt Alklima graag door: De warmtepomp is volgens de importeur van Mitsubishi Electric warmtepompen juist de oplossing voor netcongestie.

In het Whitepaper Netcongestie Woningbouw schrijft de fabrikant dat het installeren van een warmtepompsysteem in veel gevallen juist een belangrijke oplossing is om netcongestie te verminderen. Het gebruik van de juiste warmtepomp in woningen vereist een opgenomen elektrisch vermogen van circa 1,75 kW. Dat is veel minder dan een elektrische kookplaat, een kokendwaterkraan of een laadpaal voor elektrische auto. Nog belangrijker is dat de moderne warmtepomp stuurbaar is en daardoor een geleidelijk verbruiksprofiel heeft. Bovendien zorgt een warmtepompsysteem met een boiler voor opwarming van tapwater als het elektriciteitsnet veel ruimte biedt of als de prijs laag of zelfs negatief is. Vakmanschap en een juiste systeemselectie in de verwarmingsmode zorgen volgens de verkenning juist dat, zelfs bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius, maar weinig opgenomen vermogen nodig is. Door de juiste vertrekpunten te hanteren is er veel meer mogelijk dan we momenteel aannemen. Diverse rapportages met praktijkdata van warmtepompen geven hiervoor de onderbouwing, zo is te lezen in het Whitepaper.

Voorwaarden bij installatie

Uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk blijft overigens nog steeds noodzakelijk. Maar stoppen met verduurzaming, tot de netcongestie is aangepakt, is nergens voor nodig, schrijft Alklima. De fabrikant is al sinds lange tijd een groot voorstander van all-electricsystemen. Hybride is verduurzamen met de handrem erop https://www.ew-installatietechniek.nl/nieuws/hybride-verduurzamen-met-de-handrem-erop, zo zei Rudy Grevers eerder bij de presentatie van de uitkomsten van het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in 2023. Wel moeten bouwers en installateurs volgens all-electricfan van het eerste uur een paar voorwaarden in acht nemen. Een goede samenhang tussen het afgiftesysteem, de regeling en de warmtepomp is een belangrijk vertrekpunt. Een goede warmtepomp heeft dan, ook bij lage buitentemperaturen, geen ondersteuning nodig vanuit een elektrisch element’, zo betoogt Grevers.

Buffercapaciteit

Buffercapaciteit is daarnaast een belangrijke maatregel om piekbelasting te voorkomen en levert een essentiële bijdrage aan congestiemanagement. Ook daar vervullen warmtepompen volgens Grevers een belangrijke rol. ‘Bij opwekking van duurzame elektriciteit kunnen warmtepompen de overschotten aan duurzame stroom omzetten in thermische energie in de boiler. Ook kan de warmtepomp een woning op een gunstig moment op de dag opwarmen zodat de warmtepomp op een piekmoment – bijvoorbeeld tussen 17.00 en 18.00 uur – uit kan blijven’, aldus Grevers.

Beperkte invloed warmtepompen

Wanneer je kijkt naar de opgenomen vermogens van de diverse elektrische apparaten in en om de woning dan blijkt de warmtepomp volgens het Whitepaper slechts een beperkte bijdrage te leveren aan de belasting van een woning. ‘Onderzoek van Natuur & Milieu toont bijvoorbeeld aan dat warmtepompen in woningen verantwoordelijk zijn voor slechts 1% van het totale elektriciteitsverbruik. Bovendien blijft het totale elektriciteitsgebruik in ons land al jaren constant. Investeringen in de elektrische infrastructuur in bestaande wijken staan dus los van de wens om warmtepompen te installeren’, zo is te lezen.

Afstemming vraag en aanbod

De afstemming van vraag en aanbod van energie is, naar de toekomst toe, het belangrijkste aandachtspunt. In dat opzicht is het volgens Grevers goed nieuws dat de groei van hernieuwbare energie door zon en wind veel sneller gaat dan die van extra geplaatste warmtepompen. ‘Uiteraard vragen warmtepompen bij koudere omstandigheden meer elektriciteit in vergelijking tot in de zomer. Toch is in de winter de productie van hernieuwbare elektriciteit nog steeds veel hoger dan het totale elektriciteitsgebruik van alle warmtepompen.’

Lees ook:

Whitepaper Netcongestie Woningbouw

De whitepaper bevat een serie tips voor met name installateurs en adviseurs die bruikbaar zijn zodra ze een warmtepomp willen installeren. Het document sluit af met een lijst aan oplossingen voor de woningbouw waarmee de markt direct kan starten en waardoor ontwerpers met de juiste vertrekpunten kunnen rekenen en zo belemmeringen wegnemen. Meer weten? Download de whitepaper op de website van Alklima.