EW06 Omslag 600
1 maart 2023

Wordt ook hybride techniekopleider

hybride docentKijk waarom Alwin de Bont hybride techniekopleider is geworden.

Iedereen weet het: je leert het beste in de praktijk en van praktijkmensen. Talenten van de toekomst verdienen de kennis van de vakmensen van nu. Wij Techniek ontwikkelde recent een scholingstraject voor vakmensen die naast hun reguliere werk enkele dagdelen aan de slag willen als hybride techniekopleider.

Wat mij betreft wordt de hybride docent dé standaard in het beroepsonderwijs. Dat vertelde Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra al in juni 2020 aan Kerstin van Tiggelen voor een artikel in het vakblad E&W Installatietechniek over dat toen nog nieuwe fenomeen om ervaren installatieprofessionals in te zetten als deeltijd docent in het beroepsonderwijs. In hetzelfde artikel vertelden Armand Gummels, praktijkopleider bij Feenstra en Kees de Vries, directeur van Van Dorp Amsterdam over hun ervaring om naast hun werk als docent voor de klas te staan op het roc van Amsterdam.

Lees het hele artikel over de ervaringen van deze hybride docenten

Waarom nu hybride docent worden

Wij Techniek, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche ziet dat veel hybride techniekopleiders op vmbo- en mbo-scholen die de afgelopen jaren voor de klas stonden, de komende jaren met pensioen gaan. Scholen zijn daarom dringend op zoek naar mensen die de praktijk in de vingers hebben.

Deeltijdopleiding

Om die mensen didactische vaardigheden bij te brengen ontwikkelde Wij Techniek een deeltijdopleiding ‘hybride techniekopleider’. Het opleidingsfonds zoekt vakmensen met een technische opleiding (minimaal mbo-4 niveau), een hbo werk- en denkniveau, én vooral passie voor het mooie techniek-vak. Werknemers van installatiebedrijven krijgen de opleiding volledig vergoed door Wij Techniek.

Ook werkgever profiteert

Ook werkgevers profiteren van werknemers die parttime docent worden. Zij halen door hun bijbaan nieuwe kennis het bedrijf binnen. Misschien nog wel veel interessanter is dat zij via die medewerker toegang krijgen tot een netwerk van toekomstige vakmensen die bij het bedrijf aan de slag kunnen. Bovendien is een hybride docent ook direct toegerust om intern op te leiden voor jouw bedrijf.