EW04 Omslag 600
8 oktober 2021

Verkoop cv-ketels daalt in 2020 met 5 procent

gasmonitor.JPG

De cv-ketel verkoop nam afgelopen jaar af met bijna 5 procent ten opzichte van 2019. Dat is de meest opvallende constatering uit het jaarlijkse onderzoek Gasmonitor 2021 van Natuur & Milieu naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals de cv-ketel, de warmtepomp en hybride installaties.

Dit jaar stapten in totaal 87.000 huishoudens over naar een aardgasvrije techniek of aardgasvrije aansluiting zoals een duurzaam warmtenet. Nieuwbouwwoningen zijn in toenemende mate aardgasvrij (86%), maar in de bestaande bouw blijft de cv-ketel nog wel dominant. In totaal zijn er in 2020 428.000 cv-ketels aangeschaft.

Kantelpunt

De Gasmonitor laat echter ook een sterke groei zien in het aantal verkochte warmtepompen. In 2020 zijn 62.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is maar liefst 37% meer ten opzichte van 2019. Doekle Terpstra van Techniek Nederland reageert verrast op deze cijfers. ‘Zagen we vorig jaar nog in de Gasmonitor dat er nog nooit zo veel cv-ketels waren aangeschaft als in 2019, nu lijkt er duidelijk sprake te zijn van een kantelpunt. Consumenten zien stapje voor stapje nut en noodzaak in van de overstap naar duurzame verwarming. Dit is een stap in de goede richting’.

3.200 hybride warmtepompen

De cijfers van deze Gasmonitor laten ook zien dat we er voorlopig nog niet zijn. De omschakeling naar aardgasvrij wonen gaat maar langzaam. Alleen inzetten op volledig aardgasvrij wonen is dan ook niet verstandig. Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen als tussenstap naar aardgasvrij. In 2020 werden er 3200 van zulke hybride-warmtepompen geïnstalleerd.

300 miljoen steun voor hybride

Er ligt een opdracht voor installateurs de voordelen van de hybride warmtepomp uit te leggen. Steuntje in de rug is volgend Terpstra dat het kabinet de komende jaren bijna 300 miljoen euro investeert in de door Techniek Nederland voorgestelde hybride aanpak. Samen met onze HR hybride partners en de overheid werken we aan een plan om hybride oplossingen voor grote groepen huiseigenaren aantrekkelijk, haalbaar en betaalbaar te maken.

Stijgende gasprijs

Terpstra verwacht daarnaast dat de stijgende gasprijs de vraag naar duurzame technieken verder doet toenemen en zal versnellen. ‘De energiebesparing door gebruik van een hybride warmtepomp is enorm, die kan oplopen tot wel 70%. Dat is een zekerheid die je als installateur aan woningeigenaren kunt bieden in deze onzekere tijden van sterk stijgende gasprijzen kunnen bieden.’

Lees ook: