EW11 cover 600
28 augustus 2023

Elke 84 seconden precies één warmtepomp

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

remeha opening fabrikant-web

Tijdens een rondleiding door de nieuwe fabriek in Apeldoorn waar Remeha sinds begin juli de Elga Ace produceert, overtuigt Arthur van Schayk de ministers Jetten (klimaat) en De Jonge (Wonen) dat het wel goed zit met de belofte van de fabrikant de leveringsachterstanden zo snel mogelijk weg te werken. ‘Volgende maand verwachten wij de leveringsachterstand van hybride warmtepompen volledig te hebben ingelopen en volgend jaar schroeven we de productie nog verder op’, aldus de algemeen directeur.

Stiekem was Remeha begin juli alvast begonnen met de productie van de Elga Ace, maar vandaag werd dan toch officieel op de rode knop gedrukt om de nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn te openen. De demissionaire ministers Rob Jetten (Klimaat) en Hugo De Jonge (Volkshuisvesting) waren ervoor in de auto gestapt. De Jonge herhaalde op verzoek nog maar eens dat ook het (demissionaire) kabinet zich houdt aan haar belofte die hij deed bij de opening van de VSK-beurs in mei 2022; de normering van verwarmingssystemen vanaf 2026. Dat zal in de praktijk betekenen dat bij vervanging van een verwarmingssysteem in een huis minimaal een hybride warmtepomp moet worden geplaatst om te voldoen aan de efficiëntie-eisen van een verwarmingsinstallatie. ‘Als jullie durven te produceren en de installatiesector belooft voldoende vakmensen op te leiden om de warmtepompen bij de mensen thuis te plaatsen, dan houden wij ons aan de belofte om te normeren’.

140.000

Dat Remeha durft werd duidelijk. In Apeldoorn stampte de fabrikant een productielocatie uit de grond waar 100 werknemers nog dit jaar 50.000 hybride warmtepompen van het type Elga Ace van de band gaan laten lopen. Volgend jaar al schroeft de fabrikant de productie verder op naar 140.000. ‘Elke handeling in de productiestraat in de nieuwe fabriek duurt 84 seconde’, zegt Rick Bruins van Remeha terwijl hij wijst op een warmte-uitwisselingsset die door een medewerker wordt geassembleerd. ‘Dat betekent dus uiteindelijk dat er dagelijks 300 hybride warmtepompen in een doos terecht komen’, rekent de expert duurzame warmteoplossingen losjes door.

Mooie getallen

Mooie getallen, net als de 75 % besparing die een hybride warmtepomp oplevert op gas- en energiekosten, zo bleek uit de resultaten van het demonstratieproject hybride warmtepompen die eind juni bekend werden gemaakt. Per saldo levert dit huizen met een hybride warmtepomp een gemiddelde jaarlijkse besparing op van bijna 1000 euro per woning. Daarmee verdient een hybride warmtepomp zich nog sneller terug dan de ministers hadden gehoopt bij de bekendmaking van de normering vanaf 2026 tijdens de VSK 2022. ‘We hebben gezien wat voor stress de hoge gasprijzen het afgelopen jaar hebben opgeleverd’, zei minister Jetten in Apeldoorn. ‘Beleidsmakers praten over het halen van de doelstellingen van Parijs (klimaatneutraliteit in 2025). Daar zal deze fabriek van Remeha zeker aan gaan bijdragen, maar voor burgers is dat een ver-van-mijn-bedshow. Het einde van de maand is dat niet. De nog kortere terugverdientijd van een hybride warmtepomp gaat een grote bijdrage leveren aan het betaalbaar houden van de energierekening’, zo zei Jetten, die toezegde dat de ISDE-subsidies de komende jaren overeind zullen blijven om zoveel mogelijk woningeigenaren in staat te stellen te investeren in deze techniek van de toekomst.

Einde van de maand is geen ver-van-mijn-bedshow

Trainen, trainen, trainen

Minister Rob Jetten stelde Van Schayk na zijn enthousiaste verhaal over de honderdduizenden hybride warmtepompen die Remeha gaat produceren een wedervraag: Zijn er wel voldoende mensen om al die toestellen te installeren? ’Trainen, trainen, trainen’, reageerde de directeur van Remeha. ‘Wij helpen jaarlijks meer dan 5.000 installateurs om warmtepompen zo efficiënt mogelijk te kunnen installeren.

Mbo-deelcertificaat

Ook de installatiesector is volop bezig om warmtepompmonteurs op te leiden om aan de snel toenemende vraag naar warmtepompen te kunnen voldoen, zo zei de ook bij de opening aanwezige Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Het is volgens hem daarom heel belangrijk dat minister De Jonge aangaf vast te houden aan de normering van verwarmingssystemen. ‘Onze sector leidt op dit moment zowel cv-monteurs als zij-instromers op. Ik wil daarom óók benadrukken dat de overheid anders moet kijken naar de manier van opleiden. Monteurs kunnen nu binnen zes maanden (420 uur) het mbo-deelcertificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen.’ Steun voor die aanpak vanuit de overheid is noodzakelijk om de duizenden extra warmtepompmonteurs binnen te halen die we de komende jaren nog nodig hebben. Dat is een grote uitdaging, maar samen met de fabrikanten en de overheid gaan we het redden.’

Lees ook: