Omslag_EW05 600
20 oktober 2023

Duurzame warmte en koude voor 930 woningen in Veenendaal-oost

Ontwerp Energiehuis Groenpoort1

Warmtebedrijf Devo en Linthorst Techniek tekenden op dinsdag 17 oktober de overeenkomst voor de bouw van een innovatieve en duurzame energiecentrale. Ongeveer 930 nog te bouwen woningen in de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal-oost krijgen hieruit warmte en koude geleverd.

Devo selecteerde Linthorst via een openbare aanbesteding als partner voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe energiesysteem. De nieuwe centrale die wordt ondergebracht in het Energiehuis Groenpoort, gebruikt grootschalige warmtebuffering en sterke warmtepompen. De warmtebuffering maakt het mogelijk om warmte op te slaan. Dit brengt veel flexibiliteit met zich mee. De elektrische warmtepompen kunnen voluit warmte produceren op gunstige momenten. Dat wil zeggen: als de zon schijnt of de wind waait en er dus veel duurzame elektriciteit beschikbaar is. Als er geen of weinig duurzame stroom beschikbaar is, stoppen de warmtepompen en onttrekt de centrale de warmte uit de grote buffer. Het resultaat is een duurzame, aardgasvrije energiecentrale die vrijwel overal toepasbaar is. Ook in gebieden waar geen restwarmte of aquathermie mogelijk of beschikbaar is.

Midden temperatuur warmtenet

Voor Gijs Linthorst, directeur van het Apeldoornse familiebedrijf Linthorst, bewijst dit project dat zelfs voor een nieuwbouwwijk een midden temperatuur warmtenet duurzamer en betaalbaarder kan zijn. ‘Het grootschalig bufferen van warmte is hierin de sleutel. Dat is efficiënter met één centrale buffer in plaats van duizend individuele. Door de toepassing van hele grote warmtepompen, kunnen we de warmte ondanks de hogere temperatuur bovendien zeer efficiënt maken. Dat is te danken aan de nieuwste technologie in onze CO2 luchtwarmtepomp de Boreas.’

Lees ook:

Tekenmoment DEVO LinthorstGerhard van de Lagemaat (l), directeur van Devo en Gijs Linthorst, directeur van Linthorst Techniek

Congestiemanagement

Devo, DWA en Linthorst kiezen met dit project samen voor een vernieuwende ‘smart grid’ strategie. Dat is niet alleen duurzaam, maar levert ook een bijdrage aan congestiemanagement. Door warmte te produceren buiten de spitstijden op het elektriciteitsnet, wordt het net op die momenten ontlast. Tijdens de spitstijden wordt warmte geleverd vanuit de warmtebuffer. Het systeem brengt ook financieel voordeel voor bewoners. Op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is, zijn de elektriciteitsprijzen namelijk laag. Hierdoor ligt de uiteindelijke kostprijs voor warmte ook lager. Zo zorgen DEVO, DWA en Linthorst voor betaalbare warmte voor bewoners van Groenpoort.