Omslag_EW05 600
3 juli 2023

Eerste waterstofhybrides in Wagenborgen

wagenborgen(illustratie: Intergas)

33 jaren 70-woningen in de Groningse waterstofwijk Wagenborgen worden binnenkort verwarmd met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel op 100% waterstof. In maart 2021 werden de voorbereidingen van dit project gestart, onder andere door de woningen eerst naar Label B te brengen. Op 5 juli wordt de eerste waterstofhybride van Intergas aangesloten.

Voor het project werkt Intergas samen met Groninger Huis, Enexis, Energiewacht, Eelshuis, Essent, Baas en 33 bewoners die vrijwillig wilden meewerken aan het aardgasvrij maken van de wijk Waterborgen. Wagenborgen is de eerste plek in Nederland waar waterstofhybride op wijkschaal wordt geïnstalleerd. De 33 jaren 70-woningen van Groninger Huis zijn eerst allemaal verduurzaamd tot energielabel B. Ondertussen heeft netbeheerder Enexis ervoor gezorgd dat waterstof getransporteerd kan worden door de bestaande gasleidingen. De aansluiting van de waterstofhybrides van Intergas is de laatste stap in de realisatie van het project.

Lokale groene waterstof

De fabrikant heeft installateurs van Energiewacht opgeleid om deze hybrides te kunnen installeren en te onderhouden. De groene waterstof waarmee de huizen worden verwarmd, wordt op termijn opgewekt bij een agrarisch bedrijf net buiten het dorp. Daar komt straks een elektrolyser te staan, die de lokaal opgewekte zonne- en windenergie direct kan omzetten in groene waterstof. Een belangrijk doel van het project is dan ook om te kijken hoe de bestaande gasinfrastructuur zo goed mogelijk hergebruikt kan worden voor het transport van waterstof. Door nu ervaring op te doen met waterstofleidingen en toepassingen, denkt de fabrikant - als de inzet van groene waterstof op grotere schaal beschikbaar is - snel te kunnen opschalen.

Hybride als eindoplossing

Naast ervaring opdoen met het gebruik van waterstofleidingen, is een belangrijk doel van het project om aan te tonen dat gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving technisch haalbaar is. Op deze manier kunnen relatief oudere huizen toch volledig duurzaam verwarmd worden zonder dat daar een verzwaring van het elektriciteitsnetwerk voor nodig is. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten schakelt hij over naar waterstof. Door die restvraag in te vullen met duurzaam gas, willen de initiatiefnemers met dit project aantonen dat de hybride route een eindoplossing voor aardgasvrij wonen kan zijn.

Lees ook: