Omslag_EW05 600
8 maart 2023

Fabrikanten lanceren circulair keteninitiatief voor groepenkasten

Circolektra

Circolektra inzamelpallet web

Circolektra is het circulaire keteninitatief van ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electric. De fabrikanten nemen hun circulaire verantwoordelijkheid door oude groepenkasten en verdelers in te zamelen. Doel is de milieubelasting te verminderen. Daarnaast zorgt het voor veiliger installaties en worden mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ingezet bij de verwerking van materialen.

Elk jaar belandt 1 miljoen kg aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dat laatste kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30% van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaat in de meterkast. Kortsluiting in de meterkast is brandoorzaak nummer twee.

Circulair

Circolektra streeft ernaar zoveel mogelijk oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen. Daarvoor zet het een netwerk in om deze gebruikte materialen centraal en gecontroleerd in te zamelen. Het gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zullen door de fabrikanten zo veel mogelijk worden ingezet in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Dat geldt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

Speciale werkplaats

Het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten wordt ondergebracht bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Daar worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.

Lees ook:

De keten

Circolektra is opgericht door Circospin als circulaire keten door de vijf vooraanstaande fabrikanten: ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electronic met Circospin als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten de fabrikanten zich in zoveel mogelijk oude groepenkasten en verdelers in te zamelen en circulair te verwerken. Installateurs worden opgeroepen hun oude groepenkasten en verdelers in te leveren of te verzamelen in een eigen inzamelbak op locatie.

Meer informatie op www.circolektra.nl