Omslag_EW05 600
7 december 2012

Gasketelwet heeft averechts effect op veiligheid cv-ketel

Vereenvoudigde certificering voor kleinere bedrijven gewenst

Cv-monteur800

De verplichte certificering voor verwarmingsinstallateurs kan deze winter voor langere wachttijden zorgen. Op dit moment zijn 1300 bedrijven gecertificeerd. Minimaal 1700 bedrijven moeten zich nog certificeren. Dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Om dit te voorkomen dringt Techniek Nederland er bij de overheid op aan voor kleine ondernemers een vereenvoudigde CO-certificering toe te staan.

Sinds april van dit jaar moeten verwarmingsmonteurs een certificaat hebben om koolmonoxiderisico’s bij een cv-ketel of geiser terug te dringen. Veel kleinere installateurs en zzp’ers vinden de kosten van de certificering te hoog vinden en zien op tegen de administratieve rompslomp die erbij hoort. Sommige ondernemers denken er volgens Techniek Nederland over om dan maar geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen.

Cv-installaties worden onveiliger

Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra is bezorgd. ‘De gasketelwet’ had als doel ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Omdat de certificeringsregels niet geschikt zijn voor kleinere bedrijven en zzp’ers, denk ik dat cv-installaties nu juist onveiliger worden. Als kleinere bedrijven en zzp’ers die moeite hebben met die certificering niet meer aan cv-ketels mogen werken, lopen de wachttijden voor onderhoud en hulp bij storingen op. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.'

Koepelcertificering

De brancheorganisatie wil dit voorkomen met een vereenvoudigde certificering waarvoor de opzet al klaarligt en die morgen kan worden ingevoerd. Het gaat hier om het zogenoemde CO-keur waarbij bedrijven die werken met cv-ketels, geisers en gashaarden kunnen “meeliften” op het BRL 6000-25 certificaat van de koepelorganisatie. CO-keur regelt dan de interne audits en het maken en bijhouden van een kwaliteitshandboek. CO-keur kent geen licentiekosten of vaste jaarkosten. Het invullen van een checklist per project in de app kost een installateur slechts een paar euro die via de factuur aan de klant kunnen worden doorbelast.

Meer bedrijven certificeren

Terpstra geeft aan dat de overheid daar nog niet positief op heeft gereageerd. ‘Maar we moeten snel in actie komen. We hebben een tekort aan verwarmingsinstallateurs en de winter is al begonnen. Met een vereenvoudigde regeling voor zzp’ers en het kleinbedrijf kunnen we méér bedrijven certificeren en wordt het veiliger in Nederland.’

Lees ook: