EW06 Omslag 600
22 november 2023

ISSO-Kleintje Zonnewarmte beschrijft volledig installatieproces

zonnearmte isso web

Met het verschijnen van het ISSO-Kleintje Zonnewarmte is nu alle kennis voor deze specifieke duurzame-energiesystemen gebundeld. Tot op heden maakten zonthermische systemen deel uit van het Kleintje Zonne-energie. Deze uitgave is inmiddels vervangen door een Kleintje Zonnestroom en nu dus ook het Kleintje Zonnewarmte.

Met het ISSO-Kleintje Zonnewarmte heeft de professional alle kennis over de montage van zonthermische installaties. Naast de montage en in bedrijfstelling komen ook de bouwkundige aspecten aan bod die betrekking hebben op het kwalitatief goed monteren van zonnewarmtetoepassingen. Zo begint het Kleintje met een uiteenzetting van de soorten zonnewarmtesystemen en toepassingen. Ook is er een uitleg over de verschillen tussen vlakkeplaatcollectoren, vacuümbuizen en heatpipes, en wat onafgedekte collectoren doen.

Veel aandacht voor veiligheid

Verder vindt de vakman in het Kleintje informatie over de voorbereiding van een installatieklus. Hoe maak je een werkomschrijving en welk gereedschap heb je nodig? Een ander, erg belangrijk aspect dat veel aandacht krijgt, is veiligheid op het werk. Het kennisdocument biedt veel informatie over werken op hoogte en verticaal transport. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de randvoorwaarden en het gebruik van valbeveiliging, ladders, steigers, hijskranen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Plaatsbepaling op het dak

Vervolgens behandelt het Kleintje de plaatsbepaling op het dak. Hoe weet de installateur welke belasting een dak aan kan en hoe houdt hij of zij rekening met bouwvoorschriften, vergunningseisen en windbelasting? De wijze waarop de professional de systemen moet plaatsen ten opzichte van obstakels op het dak, zoals ramen, schoorstenen en dakkapellen is ook opgenomen in deze uitgave. Zaken als de schaduwval op een dak en het beoordelen van de plaatsing op verschillende type daken spelen daarin een rol.

Montage en in bedrijf stellen

Daarna beschrijft het Kleintje de daadwerkelijke plaatsing van de thermische collectoren, de bevestiging daarvan op verschillende daken, het aanbrengen van de dakdoorvoer en de aansluitingen naar binnen toe. Het plaatsen van de zonneboiler in de woning of het gebouw komt ook aan de orde. Daarbij gaat het om de opstellingsruimte, het leidingwerk, de pomp, de regeling, de warmtewisselaar, de afsluiter en nog vele andere onderdelen. Ook bevat deze uitgave een checklist die de professional kan gebruiken bij de oplevering van zonnewarmtesystemen.

Het nieuwe ISSO Kleintje Zonnewarmte is verkrijgbaar via https://open.isso.nl

Lees ook: